Vluchtelingenrepubliek

Auteur: David de Boer, Geert Janssen | Uitgever: Prometheus

22,50

Van Willem van Oranje tot Anne Frank en van Frans Hals tot Sevdaliza: Nederland is in veel opzichten gevormd door vluchtelingen. Maar met hun komst stak ook al eeuwen geleden de angst voor asielzoekers als een bedreiging voor onze eigen veiligheid, welvaart en cultuur de kop op. Geen vluchtelingencrisis lijkt aan Nederland voorbij te gaan zonder een fikse identiteitscrisis. In De vluchtelingenrepubliek vertellen vijftien vooraanstaande en aanstormende historici hoe vluchtelingen ons in de afgelopen vijf eeuwen hebben gemaakt tot wie we zijn. Waarom waren ontheemde Vlamingen de eerste mensen die zich Nederlander gingen noemen? Hoe werden vluchtelingen een vloek en een zegen voor de koloniën? En welke Nederlanders openden hun deuren voor de miljoen Belgische asielzoekers aan het begin van de Eerste Wereldoorlog?
Door de belangrijkste historische vluchtelingenstromen naar en uit Nederland in kaart te brengen vertelt De vluchtelingenrepubliek het grotere verhaal over gedwongen migratie, nationale identiteit en de fluïde grenzen van onze gastvrijheid. Daarmee zoekt het boek vanuit het verleden ook naar een nieuw perspectief op de vluchtelingencrises van vandaag en morgen.
David de Boer is migratiehistoricus aan de UvA en lid van de onderzoeksgroep The Invention of the Refugee in Early Modern Europe. Naast wetenschappelijke publicaties schreef hij over geschiedenis en samenleving voor Trouw, Het Parool, Over de Muur en Historiek. Hij produceert en host de podcast De Vluchtelingenrepubliek.
Geert Janssen is hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de UvA en leidt het onderzoeksproject The Invention of the Refugee in Early Modern Europe. Hij werkte als wetenschappelijk adviseur mee aan de NTR-series Het verhaal van Nederland, De strijd om het Binnenhof en 80 Jaar Oorlog en verschillende exposities in o.a. het Rijksmuseum.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044650877 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

272

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

27-01-2023

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Vluchtelingenrepubliek” te beoordelen