Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen

Het Vlaams legioen aan het Oostfront
Auteur: Philip Vanquaethem | Uitgever: Ertsberg

44,95

Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen werkt in detail de geschiedenis van het Vlaams Legioen uit met meer diepgang dan ooit tevoren, vaak van dag tot dag.

Ronkende toespraken, tromgeroffel, treinen getooid met bloemen. Zo trokken de vrijwilligers van het Vlaams Legioen ten oorlog. De confrontatie met de kazernedrill was hard; die met het front nog harder. Toen het Rode Leger langs het hele Oostfront in de tegenaanval ging, kwam het Vlaams Legioen bij -40 graden terecht in de hevigste gevechten. Maandenlang liep het Sovjetleger storm tegen hun posities voor de Russische pletwals eindelijk zonder stoom viel. Het Vlaams Legioen bracht zeventien maanden zonder veel respijt door aan het front wanneer het tegen een nieuw Russisch offensief ingezet werd. In die tweede slag bij Krasny Bor werd het Vlaams Legioen nagenoeg uitgeroeid.

Het politieke verhaal van de collaboratie werd al exhaustief onderzocht, maar de militaire kant van het verhaal is nog nauwelijks bestudeerd. Philip Vanquaethem dook in meerdere binnen- en buitenlandse archieven en vond tal van onbekende verslagen en originele gevechtskaarten. Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen werkt in detail de geschiedenis van het Vlaams Legioen uit met meer diepgang dan ooit tevoren, vaak van dag tot dag.

Ook de opgenomen foto’s zijn ongezien. Uitgezochte pakkende beelden zijn sprekende getuigen van gebeurtenissen die in het boek voorkomen.

Door de vele – vaak schrijnende – getuigenissen, brieven en interviews met Vlaamse Oostfronters krijgt het verhaal van het Vlaams Legioen een gezicht, wordt het vermenselijkt en tot leven gebracht.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464369922 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het Vlaams legioen aan het Oostfront

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

432

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-03-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

3

1 beoordeling voor Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen

 1. 5 van 5

  ;Marc Coussement

  positief:
  Zeer doorwrocht. De jarenlange research spat eraf. De vele ooggetuigenissen zijn bijzonder boeiend. Ook het kaartenmateriaal en de vele vele foto’s zijn een dikke plus.
  Eigenlijk een must have om te lezen naast “De Wever”. Dit boek gaat over het front en frontleven/de gevechten. Het politiek verhaal komt er meer als kadering bij. Gelukkig maar want het boek is 430 pagina’s.
  Op tal van vlakken een aanvulling en correctie van eerdere publicaties. Een nieuw verhaal als het ware.

  negatief:
  Blijkbaar wordt volledigheid nagestreefd. Het is in zekere zin een naslagwerk. Soms wordt het een beetje veel.


Een beoordeling toevoegen