Vitae Abbatum Orti Sancte Marie

Vijf abtenlevens van het klooster Mariengaarde in Friesland
Auteur: | Uitgever: uitgeverij Verloren b.v.

49,00

De abtenlevens van het in 1163 gestichte premonstratenzer klooster Mariëngaarde bij Hallum vormen de belangrijkste bron voor onze kennis van het Friese kloosterwezen en de Friese maatschappij in volle Middeleeuwen. In deze nieuwe editie – de vorige dateert uit 1879 – gaan de teksten vergezeld van een parallelvertaling in modern Nederlands. De inleiding behandelt niet alleen vorm en functie van de vitae, maar ook de geschiedenis van Mariëngaarde, het Friese kloosterwezen en de Friese maatschappij.

De Vita Fretherici, over het leven van de stichter van Mariëngaarde, is een hagiografie, maar één met een overvloed aan betrouwbare feiten. De Vita Siardi houdt het midden tussen een prekenbundel en een vrome managementgids voor kloosteroversten en geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de spiritualiteit binnen Mariëngaarde en haar dochterkloosters. De Vita Sibrandi, Iarici et Ethelgeri vertegenwoordigt meer het genre van de gesta en bevat een levendig relaas van de daden van drie indrukwekkende abten, die zich, in samenwerking met de regionale adel, inspanden om de groei en bloei van hun klooster te waarborgen.
De Vitae bieden een schat aan informatie over de bijzondere samenleving van de Friese landen in de twaalfde en dertiende eeuw.

 

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789065506726 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Vijf abtenlevens van het klooster Mariengaarde in Friesland

Uitgever

Aantal pagina's

534

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

01-01-2001

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Vitae Abbatum Orti Sancte Marie” te beoordelen