Visserstruien

Uit 40 Nederlandse vissersplaatsen met 60 breipatronen
Auteur: Stella Ruhe | Uitgever: Forte

24,99

Vanaf de 19e eeuw tot ongeveer de jaren 50 van de vorige eeuw droegen Nederlandse vissers vaak visserstruien als ze uitvoeren. Het waren dichtgebreide, vaak donkerblauwe, warme truien met herkenbare ingebreide motieven. Iedere vissersplaats had zijn eigen motief. Zo was een visser uit Arnemuiden, uit Katwijk of van Urk direct te herkennen aan het motief in zijn trui. Voor dit boek heeft Stella Ruhe al die motieven weer verzameld.

Ze heeft de geschiedenis van de vissers en hun truien beschreven en van 37 vissersplaatsen heeft ze de truien opnieuw ontworpen. Dat heeft geresulteerd in breibeschrijvingen van 48 truien met originele motieven, maar wel met een modern model. Van alle nieuwe truien is een telpatroon, een duidelijke foto en een heldere instructie opgenomen. De truien in het boek vinden hun oorsprong in vissersplaatsen langs de Noordzeekust, de waddenkust en de vroegere Zuiderzee. Naast de breipatronen zit het boek vol verhalen over het dagelijks leven van de vissers. En natuurlijk ontbreken de sterke verhalen niet…

Met breipatronen van visserstruien uit De Koog Texel, Den Helder, Egmond aan Zee, IJmuiden, Zandvoort, Noordwijk aan Zee, Katwijk aan Zee, Scheveningen, Pernis, Vlaardingen, Maassluis, Zwartewaal, Middelharnis, Stellendam, Goedereede-Havenhoofd, Ouddorp, Bruinisse, Brouwershaven, Tholen, Arnemuiden, Terneuzen, Terschelling, Harlingen/St. Jacobiparochie, Wierum, Paesens/Moddergat, Oostmahorn, Zoutkamp, Wieringen, Kolhorn, Enkhuizen, Volendam, Marken, Bunschoten-Spakenburg, Harderwijk, Elburg, Urk en Hindeloopen.

Over de auteur:
Stella Ruhe was docent Textiel in het AVO, docentenbegeleidster voor de Landelijke Pedagogische Centra en jarenlang vakredacteur Textiel bij uitgeverij Cantecleer. Zij geeft voor het beeldend onderwijs het digitale tijdschrift Beeld bij de Hand uit. Zij heeft vele boeken verzorgd over textiele technieken.

Uit deze serie
Visserstruien 2
Visserstruien 3, voor kinderen

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789058772718 Categorieën: , Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Uit 40 Nederlandse vissersplaatsen met 60 breipatronen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

176

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

04-09-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

7

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Visserstruien” te beoordelen