Vijandige broeders?

De Nederlandse sociaal-democratie en het nationaal-socialisme, 1922-1940
Auteur: Rob Hartmans | Uitgever: Ambo

26,99

Volgens de rechtse populisten van vandaag zijn ‘links’ en het nationaal-socialisme één pot nat, en was Hitler vóór alles een socialist. Hoewel dit demagogische onzin is, was er wel een zekere verwantschap en is de relatie tussen het vooroorlogse socialisme en de opkomst van fascisme en nationaal-socialisme een nader onderzoek waard.

Binnen de Nederlandse sociaal-democratie ontstond het besef dat de marxistische ideologie onvoldoende oog had gehad voor andere motieven dan materieel eigenbelang. Fascisme en nazisme konden zodoende profiteren van de ‘onbetaalde rekeningen’ van het traditionele socialisme

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789026321108 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De Nederlandse sociaal-democratie en het nationaal-socialisme, 1922-1940

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

01-03-2012

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Vijandige broeders?

  1. Jan van Westland

    Het is mij al te makkelijk om te stellen dat het Fascisme en nazisme profiteren van de ‘onbetaalde rekeningen’ van het traditionele socialisme. Ten eerste was het socialisme buitengewoon versnipperd in tal van stromingen die elkaar onderling verketterden en tegenwerkten.Bedenk wel dat de Vrijkorpsen en dergelijke werden gesteund door de socialistische regering in Berlijn. En dat vooral de extreem linkse socialisten door het buitenland werden gefinancierd of daar vandaan kwamen. Socialisten van allerlei pluimage stonden dan ook letterlijk tegenover elkaar. De socialisten Mussolini en Hitler behoorden duidelijk tot de nationalistische tak van deze stromingen. Zij waren er in de 1e wereldoorlog van overtuigd geraakt, dat zij die bereid waren hun leven voorde vrijheid van hun Volk te geven.allereerst recht hadden op een eerlijke beloning.en niet de schreeuwers die kwamen vanuit en gefinancierd werden door de landen waar zij tot kort daarvoor tegen hadden gevochten. Ziedaar het ontstaan van het Fascisme en het Nationaal-Socialisme !!!


Een beoordeling toevoegen