Victor Horta

1861-1947
Auteur: Michèle Goslar | Uitgever: Mercatorfonds

149,95

Victor Horta is een naam die klinkt als een klok. Hij is niet alleen bekend bij kunsthistorici en architecten, maar ook bij het grote publiek al was het maar omdat zijn portret ooit een bankbiljet sierde.
De befaamde Belgische architect drukte zijn stempel op de architectuur van de twintigste eeuw. Het huis dat hij in Brussel voor Emile Tassel bouwde, wordt vaak beschouwd als de eerste woning in art nouveau stijl. Hiermee wees hij de weg naar een eigentijdse architectuur die onder meer gekenmerkt werd door een onstuitbare vernieuwingsdrang.
In dit rijk geïllustreerde boek schetst Michèle Goslar een uniek beeld van Victor Horta op basis van zijn ontwerpen en van gegevens over zijn privéleven en werpt zo een nieuw licht op het karakter van de architect waarover tot nog toe weinig bekend was. Hoewel dit boek in de eerste plaats een biografie is, komen ook nieuwe bevindingen op kunsthistorisch en architecturaal vlak aan bod.
Het leven en het werk van de geniale architect die Victor Horta was, wordt hier op een chronologische manier benaderd. De tekst wordt verrijkt met achthonderd illustraties die de lezer een uitzonderlijk beeld geven van het leven en het werk van de architect.
Deze biografie geeft niet alleen voor het eerst een volledig overzicht van de ontwerpen van Horta, ze schetst ook een totaalbeeld van het leven van de architect, dat tot nog toe alleen fragmentarisch bekend was. Dit voegt een reële meerwaarde toe, omdat het meer inzicht verschaft in de totaliteit van het oeuvre. ‘Mijn ster was getaand, maar niet mijn architectuur, denk ik’, stelde Horta in 1939, toen hij zijn Memoires schreef, met gemengde gevoelens vast. Zijn architectuur is inderdaad niet gereduceerd tot een voetnoot in de geschiedenis, integendeel. Sinds 2000 worden vier van de door hem ontworpen woningen – Tassel, Solvay, Van Eetvelde en zijn eigen woning – door de Unesco erkend als werelderfgoed. Dit eerbetoon op zich volstaat al om de ster van Horta te doen schijnen. Deze biografie zal haar nog meer glans geven.

De eerste biografie over Victor Horta door dé autoriteit ter zake, Michèle Goslar
Voor de eerste maal bijna alle plannen van Horta verzameld, zowel de gerealiseerd bouwwerken als niet gerealiseerde projecten
Zeer uitgebreide studie met erg veel verhelderend illustratiemateriaal: hét standaardwerk over Victor Horta
Amerikaanse stofomslag, geïllustreerd met het plan van het afgebroken Volkshuis te Brussel, kan uitgevouwen worden en gebruikt worden als poster

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789061533931 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

1861-1947

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

564

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

10-11-2011

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Victor Horta” te beoordelen