Verspijkerd en verzaagd

Hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst
Auteur: Joost de Wal, Wout Herfkens | Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

19,95

Mariabeelden, crucifixen, gipsen heiligen en andere devotieobjecten – sinds ze verdwenen zijn uit huis en kerk, worden ze door hedendaagse kunstenaars als dankbaar onderwerp gebruikt. Maar betekenen ze dan nog wel iets? En worden ze in de kunst misbruikt of juist gekoesterd? Het zijn vragen die worden opgeroepen in Verspijkerd en verzaagd.

De Bossche kunstenaar Jacques Frenken is de eerste in Nederland die omstreeks 1965 deze devotionalia hergebruikt. Hij symboliseert het ‘afscheid’ van de kerk en kerkelijk geloof in een tijd van ontzuiling en secularisatie. De kunstenaars van de jaren tachtig en negentig zien het christelijke massagoed als het ‘propagandamateriaal’ van de kerk en hergebruiken het, vaak met andere voorwerpen, in figuratieve beelden, assemblages en installaties. Vanaf 2000 stellen de beeldhouwers van een jongere generatie het hergebruik in dienst van een hernieuwd zoeken naar betekenis en religie. Verspijkerd en verzaagd documenteert deze zoektocht.

Dit merkwaardige fenomeen is nog nooit onderwerp geweest van een boek. Verspijkerd en verzaagd brengt deze Nederlandse beeldhouwkunst in een prikkelend overzicht bijeen. Het laat zien dat het christelijk erfgoed soms langs andere wegen behouden blijft dan we gewoonlijk geneigd zijn te denken. En het vertelt veel over onze veranderende kijk op het christendom in de afgelopen halve eeuw.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462581951 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

64

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

16-02-2017

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Verspijkerd en verzaagd” te beoordelen