Vermeer en zijn tijdgenoten

Hollandse genrestukken uit de Royal Collection
Auteur: Desmond Shawe-Taylor, Quentin Buvelot | Uitgever: Mercatorfonds

39,95

Tijdens de zeventiende eeuw waren de Hollandse meesters onovertroffen in het uitbeelden van gewone mensen die gewone dingen doen. Het genrestuk was hun expressievorm bij uitstek. Het gunde de toeschouwer een ongekunstelde blik binnen in de boerderijen en op de dorpspleinen uit de Hollandse Gouden Eeuw. Elk schilderij baadde in het zinderende kleurenpalet van toen en in een stralend natuurlijk licht.

Deze prachtige collectie werd samengesteld door de curatoren van een begeleidende tentoonstelling en spitst zich toe op Hollandse genreschilderijen die in het bezit zijn van de Royal Collection. Johannes Vermeer, Jan Steen, Gerrit Dou, Gabriel Metsu en Pieter de Hooch zijn enkele van de meesters wier werken hier prachtig worden gereproduceerd. Het onderwerp mag dan al alledaags zijn – eten dat wordt bereid, een drukke markt, vermaak in tavernes en op dorpsfeesten – de nauwgezet gedocumenteerde details zinspelen vaak ook op een diepere betekenis van het werk of bevatten morele boodschappen waarmee de toeschouwer uit die tijd ongetwijfeld vertrouwd was. Het boek verkent deze verborgen morele boodschappen, evenals de voorliefde van de kunstenaars voor geraffineerde visuele woordspelingen.

Dit werk is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Hollandse Gouden Eeuw of de 17e-eeuwse kunst in het algemeen. Individuele essays gewijd aan elk van de schilderijen, close-upfoto’s die belangrijke details aan het licht brengen, en een selectie van vergelijkbare werken verhelderen de context en maken van dit boek een des te waardevoller werk.

Exhibitions:
London, The Queen’s Gallery, 13 november 2015-14 februari 2016
Edinburgh, The Queen’s Gallery, 11 maart – 17 juli 2016
Den Haag, Mauritshuis, 15 september- 15 december 2016.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462301030 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hollandse genrestukken uit de Royal Collection

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

176

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

23-09-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Vermeer en zijn tijdgenoten” te beoordelen