Verlichting of darwinisme

Essays over wetenschapsgeschiedenis
Auteur: Ton Munnich | Uitgever: Totemboek

19,50

Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat er een publiciteitsgolf rond de bioloog Charles Darwin. Hij zou de gigant zijn die de moderne biologie heeft gegrondvest, de gigant die de wetenschap heeft geseculariseerd. Hij zou de grootste wetenschapper van de 19e eeuw zijn, ja het grootste genie aller tijden. Die halve eeuw Darwin-promotie heeft een naam: de Darwin Industry. Het toppunt ervan is het Darwinjaar 2009.

Was Darwin echt zo’n belangrijk bioloog? Nee, zegt de auteur van dit boek, Darwin’s tijdgenoten Mendel en Virchow leverden grotere bijdragen aan het vak. En ook de secularisering van de wetenschap heeft weinig te danken aan Darwin, die als trouw anglicaan prominent begraven ligt in het anglicaanse hoofdkwartier Westminster Abbey. Hoe kan het dan dat de Darwin Industry na de Tweede Wereldoorlog zo’n mythe rond Darwin spint? In elf essays ontleedt dit boek Darwin’s wonderlijke rol in de wetenschapsgeschiedenis. Het elegante en bij vlagen humoristische boek zal zowel historici als biologen verrassen.

Verlichting of darwinisme? De Verlichting heeft in vier eeuwen het christelijke wereldbeeld vervangen door het wereldbeeld van de moderne natuurwetenschap. In dat lange proces van secularisering is telkens een ander land het actiecentrum. In de 17e eeuw bruist het vooral in Nederland, in de 18e eeuw in Frankrijk, in de19e eeuw in Duitsland, in de 20e eeuw in Engeland en Amerika.

In de 19e eeuw is Duitsland het actiecentrum van Verlichting en wetenschap, met name in de biologische vakken. Engeland is in die tijd een achterblijver in dat opzicht. Hoe is dan toch de mythe over ‘genie’ Darwin ontstaan? De Darwin-mythe is een Angelsaksische mythe. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Angelsaksische wetenschapscultuur dominant in de wereld. Het Engels wordt de taal van de wetenschap, Engelse en Amerikaanse vakbladen worden leidend. In die naoorlogse halve eeuw creëert de ‘Darwin Industry’ de Darwin-mythe.

Verlichting en darwinisme staan haaks op elkaar. De Verlichting is een nuttig proces. Het darwinisme daarentegen is een verwarrende lobby. Darwin’s bijdrage aan de wetenschap was beperkt en de politieke invloed van het darwinisme heeft bepaald ongunstige kanten gehad. Het bood onder meer een ideologisch alibi voor Engels koloniaal geweld, en het leverde aan Duitsland een deel van de inspiratie om twee wereldoorlogen te beginnen. De Darwin Industry retoucheert die ongunstige kanten.
Dit boek krabt de dikke laag retouche-verf weg, zodat een realistischer historisch beeld zichtbaar wordt. Het beeld toont de prestaties van de Duitse Verlichtingsdenkers en biologen in de 19e eeuw. Het toont de beperkte en later overbelichte rol van Darwin. En de ongunstige politieke invloed van het darwinisme.

Over de auteur:
Ton Munnich(1955) is historicus. Hij begon zijn studie in 1973 en voltooide die in 1981. Hij werkte voor een krant, voor een ziekenhuis en voor een gemeentelijke afdeling Monumentenzorg. Intussen bleef hij betrokken bij het vak wetenschapsgeschiedenis. Veertig jaar fascinatie voor zijn vak, hebben geleid tot dit boek.

Biblion
Recensie door Dr. H.A. ten Hove

Na een korte essay over natuurwetenschap in de maatschappij van de (vijftiende/zestiende) zeventiende en achttiende eeuw (de Verlichting in Nederland en Frankrijk) volgen in tien langere thematische hoofdstukken kritische analyses van de wetenschap in het negentiende eeuwse Duitsland tegenover die in Engeland, van Darwins synthese (primeurs?) en van de vakgebieden celbiologie, genetica en evolutieleer. Daarna essays over iedereen die iets op het gebied van neodarwinisme heeft betekend en critici daarvan, tot en met vernieuwer Lynn Margulis (alles is symbiose). De negatieve kanten van het darwinisme (de theoretische basis voor eugenetica en de uitwassen daarvan in nazi-Duitsland) worden niet uit de weg gegaan. Historicus Munnich geeft vanuit een breed maatschappij-historisch perspectief een begrijpelijke, maar heel andere kijk op de inlvoed van Darwin op de wereldpolitiek (kolonialisme, rassentheorieën) dan de Anglo-Amerikaanse (biologische) visie. Rijk gedocumenteerd met achterin tachtig pagina’s noten, literatuur, citaten en register. Voer voor (evolutie-)biologen, maar ook voor lezers met een brede historische belangstelling.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789491683152 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Essays over wetenschapsgeschiedenis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

452

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

10-11-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Verlichting of darwinisme” te beoordelen