Verlengstukken van het bewustzijn

Psychologische onderzoeksapparatuur uit de Collectie Michotte
Auteur: Marleen Brock | Uitgever: Universitaire Pers Leuven

19,50

De olfactometer van Zwaardemaker, de Hipp-chronoscoop, de esthesiometer, de tachistoscoop en de tamboer van Marey… Achter deze ingewikkelde namen gaat een unieke verzameling psychologische onderzoeksapparatuur schuil: de ?Collectie Michotte’, vernoemd naar de Leuvense professor Albert baron Michotte van den Berck (1881-1965). De opbouw van de collectie begon op de zolder van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, waar in 1894 het laboratorium voor experimentele psychologie werd opgericht. Met eenvoudige proeven en ingenieus ontworpen instrumenten slaagde Michotte erin allerlei complexe psychologische processen in kaart te brengen. Want meten was weten aan het begin van de twintigste eeuw. Psychologie werd bedreven volgens het natuurwetenschappelijke model.

Michottes originele onderzoek naar de visuele waarneming van causaliteit bezorgde hem internationale faam. Hij werd hét icoon van de Leuvense psychologie. De permanente opstelling van de collectie in de bibliotheek van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (Katholieke Universiteit Leuven) getuigt nog altijd van zijn bijzondere positie.

‘Verlengstukken van het bewustzijn’ vertelt de geschiedenis van de ?Collectie Michotte’. Aan bod komen de oprichting van het laboratorium voor experimentele psychologie en de aanschaf van de eerste instrumenten, evenals de verzelfstandiging van de discipline in de loop van de twintigste eeuw en de historische beeldvorming rond de grote Michotte. Zo wordt deze bijzondere verzameling apparatuur in een bredere context geplaatst, en toegankelijk gemaakt voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de psychologie.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789058678430 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Psychologische onderzoeksapparatuur uit de Collectie Michotte

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

79

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

22-03-2011

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Verlengstukken van het bewustzijn” te beoordelen