Vergeten verbinding

Auteur: Leon Algra | Uitgever: Palmslag

29,95

Vergeten?! De complexe en onderbelichte geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de nasleep daarvan lijken vergeten in ons collectieve geheugen. Onze overheid en ons Koningshuis zijn niet transparant over deze periode en onderzoeken geven reeds lang een vertekend of gekleurd beeld. Daardoor wordt duidelijk dat die geschiedenis bewust of onbewust een vergeten verbinding vertoont. Recente onderzoeken, debatten, discussies en zelfs excuses raken hen die het hebben overleefd – vanuit de nodige trauma’s – nog steeds.

Tijdens de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag riep MP Rutte op de verhalen over die tijd te blijven vertellen, er bij stil te staan en traumatische ervaringen aandacht te blijven geven. De adviescommissie Bussemaker concludeerde dat de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië een meer prominente en blijvende plek moet krijgen in het onderwijs, musea en openbare ruimte. In oktober 2023 werd De Grote Indonesië-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam geopend. Deze geeft een uitgebreid beeld van de lange en veelbewogen geschiedenis van de Indische Archipel, waar Nederland een dominante rol in gespeeld heeft.

Ook ‘Vergeten verbinding – De Tweede Wereldoorlog’ in Zuidoost-Azië komt tegemoet aan de behoefte om de complexe en indringende geschiedenis van Nederlands-Indië de prominente plek te geven die het verdient. Opdat die nimmer vergeten wordt! En hopelijk wordt dan duidelijk waarom de VOC-vlag op het schip De Amsterdam voor het Zeevaartmuseum te Amsterdam nog wappert…


Léon Algra (1959) is geboren in de kraamkliniek van Huize Moedervreugd te Goirle en groeide op in Veldhoven/Eindhoven. Al vanaf zijn vroege jeugd bracht zijn vader hem in contact met de Indische en Molukse gemeenschappen in Nederland. Zo kreeg hij steeds meer inzicht in de cultuur, de gebruiken, de geschiedenis van Nederlands-Indië, de inzet van Nederlandse militairen en de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Léon schrijft gedichten en boeken, waarin Nederlands-Indië een grote rol speelt.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789493245808 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

502

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-12-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Vergeten verbinding” te beoordelen