Veerkracht

De (her)oprichting van de Joodse Jeugdbewegingen in Nederland 1945-1965
Auteur: Manfred Gerstenfeld, Wendy Cohen-Wierda | Uitgever: Uitgeverij Van Praag

22,50

Van de 140.000 Nederlandse Joden werd meer dan zeventig procent vermoord door de Duitse bezetter. In het verraden, de opsporing, de arrestatie, het vervoeren en de bewaking van de slachtoffers speelden ook Nederlanders een belangrijke rol.

De overlevende Joodse jongeren waren grotendeels ondergedoken dankzij goede Nederlanders. Anderen keerden terug uit Duitse concentratiekampen,en uit niet-bezette landen. Zij probeerden hun identiteit en hun plaats in de Nederlandse maatschappij te hervinden. Al enkele dagen na de bevrijding vonden de eerste bijeenkomsten van Joodse jongeren plaats. Daarna werd een aantal Joodse jeugdbewegingen in Nederland (her)opgericht. Zij legden vaak de nadruk op het zionisme.

In Veerkracht zijn zeventien interviews opgenomen met voormalige Joodse jeugdbewegers uit de periode 1945-1965. Uit meer dan vijftig andere gesprekken wordt geciteerd. Het boek vertelt een uniek en fascinerend verhaal. Het schetst een generatie die traumatische ervaringen omzette in creatieve energie. Daarmee gaven deze jongeren een nieuwe positieve invulling aan hun leven. Velen vertrokken vroeg of laat naar Israël. Daar droegen zij substantieel bij aan de opbouw van de nieuwe Joodse staat.

‘Hoe treffend is de titel van Manfred Gerstenfelds laatste boek Veerkracht. Door zijn coauteur Wendy Cohen-Wierda’s interviews, citaten en zijn eigen inleiding lezen wij, mijns inziens, voor het eerst over de bijzonder grote positieve invloed van de Joodse jeugd­organisaties op het ontredderde naoorlogse Nederlandse Joden­dom, hetgeen ook in Europa uniek was.’
—Jehudi Kinar
oud-ambassadeur van Israël in België

‘Het hoofdbestanddeel van dit boek is een bloemlezing van interviews van Joodse jongeren die na de Holocaust de (her)opbouw van de Joodse jeugdbewegingen hebben meegemaakt en daardoor zelf zijn gesterkt. Veerkracht biedt een aangrijpend en boeiend stuk sociale geschiedenis, ingeleid door een gevoelige samenvatting van dr. Manfred Gerstenfeld.’
—Professor Emanuel Tov
J.L. Magnes professor, emeritus
Bijbelafdeling, Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem

Reformatorisch Dagblad
Recensie door Bart Wallet

”Veerkracht”. Precies dat is wat zichtbaar wordt in de verhalen. Veel van de jongeren hebben traumatische gebeurtenissen meegemaakt, uiteenlopend van deportatie, verraad, de dood van ouders en eenzaamheid. Toch pakken ze hun leven op en richten de Joodse jeugdbewegingen op. Wie, soms ademloos, de interviews leest, ziet hoezeer de jeugdbewegingen voor deze Joodse jongeren familie, leerschool, vriendschap en ontspanning ineen waren. ”Veerkracht” legt dat op overtuigende wijze vast.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789049024314 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De (her)oprichting van de Joodse Jeugdbewegingen in Nederland 1945-1965

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

408

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-11-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Veerkracht” te beoordelen