Vasilii Maklakov

A Russian liberal between autocracy and revolution 1869-1957
Auteur: Anthony Kröner | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

19,95

A question which occupies many people in the West, and not only historians, is the following: why did liberalism fail in Russia? Had there been no possibility for a gradual development towards a constitutional monarchy which many Western countries had shown, though perhaps over a prolonged period of time?

The author has chosen the life of a well-known lawyer, Vasilii Maklakov, to show how one person has tried to realize and put into practice the road towards such a gradual development. Vasilii Alekseevich Maklakov was one of the foremost lawyers and politicians of pre-revolutionary Russia. A convinced liberal who gave all his forces to set in motion a democratic development from 1904 onwards. He ended his career as ambassador of the Provisional Government in Paris where he played a significant role as unofficial leader and spokesman of the Russian emigration.

Anthony Kröner has a degree in chemistry from Leyden University and a PhD in Russian history from Amsterdam University. His previous books are: “The debate between Miliukov and Maklakov on the fate of Russian liberalism” and the widely acclaimed biography of the last commander of the White armies in Russia “The White Knight of the Black Sea The life of General Peter Wrangel”.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464240658 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

A Russian liberal between autocracy and revolution 1869-1957

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

223

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

25-01-2021

Taal

Engels

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Vasilii Maklakov

 1. 4 van 5

  afdeling voorlichting Aspekt

  Een liberaal in het uitgeholde Rusland
  Anthony Kröner en het leven van Vasilii Maklakov
  De in Leiden gestudeerde Rusland-historicus Anthony Kröner heeft met zijn boek Vasili Maklakov een bijzonder interessant stukje Russische geschiedenis blootgelegd. Maklakov poseert ontspannen op het omslag, op Herman Brood achtige wijze zit er een papagaai op zijn schouder. Er gaat veel tegengestelde symboliek van deze foto uit, want Maklakov was alles behalve aan napratende papagaai. Hij was een liberaal in het woeste Rusland dat aan het begin van de 20ste eeuw in de houdgreep was van Royalisten die vasthielden aan een oud en vergaand systeem, en opdringende bolsjewieken, die korte metten wilden maken met het oude regime. De redelijkheid die daar tussen lag, en gerepresenteerd werd door Maklakov, was weg.

  In ruim 200 pagina’s neemt Kroner ons met diepgaande kennis van de interne Russische verhoudingen, mee op deze bijzondere levensweg van de diplomaat-intellectueel. Het was een leven van schipperen, het bewandelen van een dunne lijn, tussen civilcourage en ondergang. Zo sprong hij in de bres toen anti-semitisme oplaaide na de moord op een Oekraïense jongen, Andrei Yuschinsky, waar ‘de joden’ de schuld van kregen. In het slepende proces dat volgde, de zogenaamde Beilis-rechtszaak, nam hij het op tegen al oude vooroordelen. Dit leverde hem veel vijandschappen op, maar ook dankbetuigingen.

  Ingewikkeld was ook zijn tussenpositie tussen het geradbraakte tsarenregime en het opkomende niets ontziende bolsjewisme van Lenin. Beide systemen waren niet aantrekkelijk en stonden haaks op het liberale wereldbeeld van Maklakov. Hij moest simpelweg niets hebben van radicalen, ook niet toen Doema leden uitweken naar Finland, het zogenaamde Vyborg-incident, in hun politieke strijd om de macht. Het was Maklakov simpelweg te radicaal.

  Na de Eerste Wereldoorlog raakte hij steeds meer tussen wal en schip. Hij vertegenwoordigde Rusland nog tijdens het Verdrag van Versailles, maar raakte gaan der weg meer vervreemd van zijn uitgeholde vaderland. Hij hield zich meer en meer vast aan het Westen en bewonderde met name Frankrijk en de politicus Clemenceau. Hij zou uitgroeien tot de ambassadeur van de Russische exile gemeenschap in Frankrijk, welke zeer uitgebreid was.

  Maklakovs leven besloeg bijna een eeuw en werd overtuigend opgetekend oor de auteur. . Een gruwelijke eeuw voor Rusland, al bleef dat deels voor Maklakov bespaard toen hij in 1957 overleed.

  Anthony Kröner
  Vasili Maklakov
  A Russian Liberal between Autocracy and Revolution 1869-1957
  223 bladzijden
  Isbn 9789464240658
  Robert Wachter


Een beoordeling toevoegen