Van Kapel tot Dolhuys

Haagse geesteszorg vanaf de Middeleeuwen tot 1700
Auteur: Corry van Straten | Uitgever: Nieuwe Haagsche B.V., Uitgeverij De

22,95

Corry van Straten heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong van de Haagse geesteszorg in de Middeleeuwen, 16e en 17e eeuw. Ze ontdekte dat de Antoniuskapel aan het Slijkeinde daarin een grote rol heeft gespeeld. De zorg was conform de toenmalige gebruikelijke verzorging van zieken en behoeftigen. Daarom is er ook uitgebreide aandacht voor het Haagse dagelijkse leven: aan de hand van documenten worden de leefgewoonten, de voeding en de huisvesting van de inwoners besproken. Opmerkelijk is hoe fijnmazig het netwerk van buurt- en armenzorg toen al was.

Door een veranderde tijdgeest verschuift het accent van mededogen naar behandeling. Deze ontwikkeling wordt geschetst vanuit verschillende perspectieven: denk aan de magistraat, de kapelmeesters, de regenten, bewaarders, binnenvader en binnenmoeder en de meiden en knechten.

De auteur is voormalig geestelijk verzorger van Parnassia Groep. Eerder onderzocht ze de geschiedenis van de stichtingen Rosenburg en Bloemendaal tijdens de Tweede Wereldoorlog, voorlopers van Parnassia Groep. Dat resulteerde in 2015 in haar boek Een wereld die er niet meer is.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460101021 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Haagse geesteszorg vanaf de Middeleeuwen tot 1700

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

312

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

06-04-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Van Kapel tot Dolhuys” te beoordelen