Van Gogh en de zonnebloemen

Van Gogh en de zonnebloemen

Een meesterwerk onderzocht
Auteur: Ella Hendriks, Nienke Bakker | Uitgever: Van Gogh Museum / Uitgeverij Tijdsbeeld

14,95

De zonnebloemen-schilderijen behoren tot de bekendste werken van Vincent van Gogh. Hij maakte ze in Arles, in Zuid-Frankrijk, in 1888 en 1889. In stralende tinten geel schilderde hij vijf grote stillevens van zonnebloemen in een vaas, die nu in musea over de hele wereld hangen. In dit boek staat Zonnebloemen uit de collectie van het Van Gogh Museum centraal. Het meesterwerk is onderzocht met de nieuwste technieken, om erachter te komen welke materialen Van Gogh gebruikte, wat de conditie van het schilderij is, en wat er nu, 130 jaar nadat het schilderij gemaakt werd, gedaan kan worden om het schilderij zo goed mogelijk te bewaren voor de toekomst.

Naast de resultaten van het onderzoek belicht deze publicatie de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het schilderij en de speciale betekenis die de zonnebloem had voor Van Gogh. Zijn voorkeur voor dit motief was nauw verbonden met zijn vriendschap en wedijver met de schilder Paul Gauguin, met wie hij zijn atelier deelde in Arles. Van Gogh besefte dat hij met zijn zonnebloemen-schilderijen een ware prestatie had geleverd en dat werd ook door anderen erkend. Niet alleen Gauguin, maar ook Vincents broer Theo, andere kunstenaars en critici vonden de schilderijen prachtig. Al snel na Van Goghs vroege dood kregen ze de status van meesterwerken.

‘Voldoende in vuur geraken om die goudkleuren en die bloementonen te laten versmelten – dat kan de eerste de beste niet, daarvoor is de energie en aandacht van een hele persoonlijkheid nodig.’
– Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, 22 januari 1889.

Tentoonstelling Van Gogh en de Zonnebloemen – Van Gogh Museum, Amsterdam, 21.06.2019 – 01.09.2019

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789493070073 Categorie: Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een meesterwerk onderzocht

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

96

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

25-06-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Heeft u dit boek gelezen?


Recenseer “Van Gogh en de zonnebloemen” als eerste: