Vakantie aan de Waldsee

Auteur: Carl Laszlo | Uitgever: Uitgeverij Van Maaskant Haun

10,00

Bij het licht van de brandende vernietigingsovens leest Laszlo Shakespeare’s ‘Romeo en Julia’. Zo probeert hij geestelijk weerstand te bieden tegen de gruwelijkheden die om hem plaatsvinden

Vakantie aan de Waldsee

Maart 1944: de Duitse Wehrmacht bezet Hongarije. De bijna twintigjarige Carl Laszlo wordt met zijn hele familie vanuit zijn geboortestad Pécs naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd, waar 53 van zijn familieleden direct na aankomst in de gaskamers worden vermoord. Laszlo overleeft een eerste selectie door Dr. Josef Mengele.

Vakantie aan de Waldsee is een misleidende en ironische titel. Sommige Hongaren die naar een concentratiekamp werden vervoerd, mochten een laatste kaartje versturen. Deze kaartjes waren, ondertekend door de gedeporteerde, ter geruststelling van de achtergeblevenen voorzien van het poststempel ‘Am Waldsee’.

Carl Laszlo schreef met dit boek een literaire getuigenis die uniek is in de holocaustliteratuur: bij het licht van de brandende vernietigingsovens, leest Laszlo Shakespeare’s Romeo en Julia. Middels deze lyrische liefdesverzen poogt hij geestelijk weerstand te bieden aan de gruwelijkheden die om hem heen gebeuren.

De vertaling is van de hand van Mattanja van den Bos.
Pieter van Os, winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2020 voor zijn boek
Liever dier dan mens, schreef een voorwoord bij Vakantie aan de Waldsee.

Carl Laszlo (1923-2013) vestigde zich na de oorlog in Bazel als psychoanalyticus en kunsthandelaar. Ondanks de moord op bijna zijn hele familie zag Laszlo zichzelf niet als slachtoffer maar als een toeschouwer die tijdens die verschrikkelijke periode op de eerste rij zat en alles gadesloeg.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083095974 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

120

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

09-11-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Vakantie aan de Waldsee” te beoordelen