Urk

Een dorp versus de wereld
Auteur: Matthias M.R. Declercq | Uitgever: Podium

22,50

De Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.
Declercq woont als vreemdeling in het hart van het dorp en gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart zich de werkelijkheid. Declercq observeert een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook een schimmige en tragische wereld, met jeugdige baldadigheid, visfraude en drugs. Een wereld waarin niks is wat het lijkt.
Declercq is er in deze persoonlijke queeste in geslaagd de identiteit bloot te leggen van ’s lands schijnbaar meest gesloten en onbegrepen gemeenschap.

De Tijd
Recensie

In de stijl van Louis Theroux

VPRO Gids
Recensie

Matthias Declercq fileert het dorp tot op de fijnste graat zonder de zelfgenoegzame intellectueel uit te hangen.

Nederlands Dagblad
Recensie

Niets laat auteur Matthias Declercq onbesproken in De ontdekking van Urk: de machocultuur, drank en drugs, vandalisme en incest, het gebrek aan zelfreinigend vermogen, de stille tragiek achter de voordeur. Maar ook de mooie kanten beschrijft hij gul en grossierend in mooie zinnen [..] Zijn boek doet je beseffen hoe bijzonder Urk is.

Het Nieuwsblad
Recensie

De ontdekking van Urk graaft diep in de mentaliteit van deze gemeenschap waar de tijd is blijven stilstaan. Declercq schrijft met veel inlevingsvermogen over het harde leven van de visser en over de ‘wrake Gods’ die overal voelbaar is. Hij toont hoe generaties botsen en hoe een deel van Urk, zoals het dorp van Asterix tegen de Romeinen, trots en koppig weerstand blijft bieden tegen de voortschrijdende 21ste eeuw.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463810265 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een dorp versus de wereld

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

328

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

09-10-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Urk” te beoordelen