Tussen twee finales

Oranje 1978-1988, affaires en antivoetbal
Auteur: Ruud DOEVENDANS | Uitgever: Just Publishers

12,50

Het is 25 juni 1978. In Buenos Aires verliest het Nederlands elftal in de WK finale van Argentinië. Tegen alle verwachtingen in. De eerder zo bepalende rol van Nederland in het internationale voetbal lijkt uitgespeeld. In de daaropvolgende jaren zal er van alles misgaan.
Oranje haalt op het nippertje het EK 1980, maar gaat op dat toernooi af via de zijdeur. De WK’s van 1982 en 1986 en het tussenliggende EK worden zelfs helemaal niet gehaald. De jaren tussen 1978 en 1988 zijn voor Oranje onzekere jaren.

Om het tij te keren volgen de bondscoaches elkaar in snel tempo op. Maar trainers als Jan Zwartkruis, Kees Rijvers en Leo Beenhakker krijgen niets voor elkaar. De komst van Rinus Michels lijkt de onderlinge tegenstellingen aanvankelijk eerder te benadrukken dan op te lossen. Ondertussen worstelt de KNVB zich, op vaak schimmige wijze, van schandaal naar schandaal.

Auteur Ruud Doevendans dook in de annalen en onthult wat er fout ging: o.a. het zwarte geld bij het EK 1980, de naïeviteit van Jan Zwartkruis, de legendarische tactische missers van Kees Rijvers, de dramatische 12-1 van Spanje-Malta, de machtsspelletjes van Rinus Michels, het komen en gaan van spelers, de omkopingskwestie rondom Hongarije-Nederland en ook het beruchte bomincident in De Kuip.
Pas na 1985 hervindt Oranje zijn vorm met spelers als o.a. Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard. Dit resulteert in 1988 in de gewonnen EK-finale (tegen aartsrivaal Duitsland). Heel Nederland staat op zijn kop.

Ruud Doevendans (1965) schreef eerder o.m. Klem!, de uitstekend ontvangen biografie van Jan van Beveren, en de verhalenbundel Voetbalhelden sterven niet. Hij was hoofdredacteur van het voetbalhistorische magazine Half 3. Nu is hij eindredacteur van het trainersmagazine De Voetbaltrainer.

Over Klem! schreef de pers:

‘Zijn absolute wil om de waarheid boven tafel te halen, leverde een fenomenaal boek op’
– Eindhovens Dagblad

‘Ruud Doevendans is de koning van de voetbalkroniek’
– Voetbal International

‘Klem! is een psychologische thriller’
– NRC

‘(…) hoort bij de beste biografieën van de laatste tien jaar. Het boek is fascinerend en onthullend’
– De Buitenspelers

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789089754929 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Oranje 1978-1988, affaires en antivoetbal

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

14-09-2017

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Tussen twee finales” te beoordelen