Tussen geschiktheid en grondrecht

De ontwikkeling van het Nederlandse kiesrecht vanaf 1795
Auteur: Fleur de Beaufort, Henk van der Kolk, Patrick van Schie, Peter van den Berg, Ron de Jong | Uitgever: Amsterdam University Press

37,99

Wie kreeg in Nederland kiesrecht en waarom? In 1795 vonden de eerste verkiezingen voor een nationaal vertegenwoordigend orgaan plaats, de Nationale Vergadering. Sindsdien werden er tot de invoering van het algemeen vrouwenkiesrecht in 1919 op gezette tijden discussies gevoerd over de vraag wie kiesrecht mocht hebben en waarom. Was het kiesrecht een mensenrecht of een grondrecht, of was het kiesrecht een bevoegdheid die door de staat aan een deel van zijn burgers werd gegeven om zijn functioneren te optimaliseren? Geen kiesrecht, maar een kiesbevoegdheid? Deze vragen leidden van tijd tot tijd tot heftige debatten met als hoogtepunt de Kamerontbinding van 1894 waarin voor- en tegenstanders van uitgebreid kiesrecht tegenover elkaar stonden en verschillende politieke partijen uit elkaar vielen.
Ook na de invoering van het algemeen kiesrecht verstomde het debat niet. Moesten buitenlanders woonachtig in Nederland eigenlijk geen kiesrecht krijgen? Hoe laag moest de leeftijdsgrens zijn en wie mocht er uitgesloten worden van kiesrecht? Waren dat vroeger bedelaars en dronkaards, tegenwoordig wordt erover gesproken om personen die een bedreiging vormen voor de democratische rechtsorde, zoals terroristen, het kiesrecht te ontnemen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462986107 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De ontwikkeling van het Nederlandse kiesrecht vanaf 1795

Auteur

, , , ,

Uitgever

Aantal pagina's

418

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

12-01-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Tussen geschiktheid en grondrecht” te beoordelen