Tunnelvisies

Hoe realiseren we Vrede in Oekraïne?
Auteur: Ab Gietelink | Uitgever: Stichting "Nomade"

20,00

TUNNELVISIES
Hoe realiseren we vrede in Oekraïne?

De Oekraïne-oorlog heeft volgens de Westerse politiek en media een eenvoudige oorzaak en vraagt een eenvoudige oplossing: Poetin is binnengevallen en Poetin moet worden verwijderd.
Maar is het verwijt van ‘schending van internationaal recht en territoriale integriteit’ niet schijnheilig in het licht van de westerse militaire operaties tegen Servië (1999), Afghanistan (2001), Irak (2003), Syrië (2011) en Libië (2011)? Wordt ons oordeel niet vertekend door eenzijdig gekleurde propaganda in de westerse media?

Heeft de NAVO niet zelf de vredesafspraken met Sovjetpresident Gorbatsjov (1990) geschonden door 1000 km oostwaarts op te rukken? Heeft Rusland niet het recht zich bedreigd te voelen door de jarenlange NAVO-bewapening van Oekraïne? Is deze oorlog niet begonnen met de staatsgreep op het Maidanplein in 2014, tegen de Russisch-Oekraïense president Janoekovitsj? Is de oorlog niet de voortzetting van afscheidingen en referenda in Donetsk, Loegansk en de Krim? Blijkt uit de verkiezingsuitslagen, taalstatistieken en referenda niet dat het overgrote deel van de bevolking in deze gebieden afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij de Russische Federatie wil?

Drijven de grootschalige wapenleveranties Oekraïne niet in een spiraal van zelfvernietiging? Is de economische sanctieoorlog tegen Rusland niet in ons eigen gezicht ontploft? Brengen we Europa met de forse verhoging van defensiebudgetten en plaatsing van nieuwe kernwapens niet aan de rand van de 3e Wereldoorlog?

Waarom heeft de VN geen procedure voor zelfbeschikking en hertekening van internationale grenzen? Zouden vanuit democratisch beginsel niet de bevolkingen in de betwiste gebieden het laatste woord moeten hebben over hun eigen toekomst?

Ab Gietelink is auteur, journalist, filosoof en theatermaker. Hij schreef de afgelopen decennia artikelen,toneelstukken en publiceerde zeven boeken. Hij reisde regelmatig naar Rusland en Oekraïne en publiceerde daarover in de media. Sinds het begin van de coronacrisis, voorjaar 2020, maakte hij columns en interviews voor Alternatief.TV, De Andere Krant, Café Weltschmerz en Blckbx. Dit boek is een bundel van zijn artikelen, columns, manifesten, brieven en interviews over de Oekraïne-oorlog.

Pagina’s: 240
Uitvoerend uitgever: Stichting Nomade www.theaternomade.nl
Email: info@theaternomade.nl
Telefoon: 06-24566778

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464378955 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hoe realiseren we Vrede in Oekraïne?

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

19-05-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Tunnelvisies” te beoordelen