Troost voor bedroefde harten

Auteur: Vincent van Gogh | Uitgever: Prometheus

22,50

‘Er is de kunst van lijnen en kleuren, maar de kunst van het woord is en blijft evengoed bestaan.’ Vincent van Gogh

De brieven van Vincent van Gogh vormen een van de meest indrukwekkende kunstenaarscorrespondenties die we kennen. Deze nieuwe selectie, rijk geïllustreerd met vele schetsen en schilderijen, biedt inzicht in Van Goghs gedachten en gevoelens, zijn hechte band met zijn broer Theo en zijn soms moeizame relaties met familieleden, vrienden en andere kunstenaars. We lezen over zijn dromen, twijfels en angsten, maar bovenal over zijn allesoverheersende passie om kunst te maken die ‘troost biedt aan bedroefde harten’.

Deze bloemlezing is samengesteld door Nienke Bakker, Leo Jansen en Hans Luijten, de editeurs van de zesdelige brievenuitgave Vincent van Gogh – De brieven (2009) en gebaseerd op de webuitgave van Van Goghs correspondentie: www.vangoghletters.org.

Nienke Bakker is senior conservator bij het Van Gogh Museum. Zij maakte onder meer de volgende publicaties en tentoonstellingen: Van Gogh aan het werk (2013), De waanzin nabij: Van Gogh en zijn ziekte (2016) en Van Gogh & Japan (2018).
Leo Jansen is oud-conservator van het Van Gogh Museum en is nu werkzaam als editeur van het Mondriaan Editieproject. Hij is coauteur van Kort geluk (1999) en schreef Van Gogh en zijn brieven (2007).
Hans Luijten is senior onderzoeker bij het Van Gogh Museum. Hij is de auteur van Van Gogh en de liefde (2007) en Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger (2019).

Tentoonstelling:
Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van Van Goghs wereldberoemde correspondentie. Vanwege hun kwetsbaarheid en lichtgevoeligheid worden de brieven echter slechts zelden getoond. In de tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent.’ Van Goghs mooiste brieven is een selectie van circa veertig brieven te zien, in combinatie met schilderijen en tekeningen van de kunstenaar. In zijn brieven maakte Van Gogh vaak schetsen van werken waar hij mee bezig was of die hij net voltooid had. Deze briefschetsen worden in de tentoonstelling samen met de uiteindelijke werken getoond, waardoor de bezoeker als het ware over de schouder van de kunstenaar meekijkt bij zijn werk. ‘Je liefhebbende Vincent.’ Van Goghs mooiste brieven loopt van 9 oktober t/m 10 januari.

Over de brieven:
‘Wie hem leest ontmoet een persoonlijkheid, iemand die een pen kon hanteren.’ Maarten ’t Hart

‘Ik was er ondersteboven van. Ik had met hem niet alleen een geniaal schilder, maar ook een groot schrijver ontdekt.’ Jan Wolkers

‘Onopzettelijk schrijft hij uitspraken neer, die in geen enkel citatenboek zouden mogen ontbreken.’ W.F. Hermans

‘Een manier waarop we de ongeremde Van Gogh weer in ons hoofd kunnen krijgen, is door het lezen van zijn eigen beschrijving van zijn leven en kunst.’ Julian Barnes

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044646467 Categorieën: , Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

480

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

01-10-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

3

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Troost voor bedroefde harten” te beoordelen