Tranen over Mortsel

De laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België
Auteur: Pieter Serrien | Uitgever: Davidsfonds/Infodok

24,99

Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. Hun doelwit – de Duitse Erla-vliegtuigfabriek – wordt amper getroffen, terwijl de dichtbevolkte woonkern in de wijk Oude-God en een aantal scholen wel de volle laag krijgen. De trieste balans: 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen, 1342 gewonden en niet minder dan 936 doden, onder wie 209 kinderen. Het zwaarste bombardement ooit in België.

Vijfenzeventig jaar later is de herdenking van de luchtaanval symbool geworden voor alle oorlogsslachtoffers. Deze derde, herziene editie van Tranen over Mortsel bundelt bijzonder aangrijpende verhalen over het bombardement. Dit boek gaat niet over de grote oorlogspolitiek of militaire strategieën, maar vertelt het verhaal van de mensen die het drama meemaakten.

‘Pieter Serrien slaagt er wonderwel in om de nog levende getuigen hun verhaal te laten brengen.’ – Rudi Vranckx
‘Als historicus ben ik blij dat de herinnering behalve op piëteit ook gebouwd wordt op de solide grond van historisch onderzoek.’ – Prof. Bruno De Wever
‘It is a pioneering study of the cost paid by local communities in the occupied countries, caught in the crossfire.’ – Prof. Richard Overy

PIETER SERRIEN (°1985, Kontich) is historicus en specialist in mondelinge geschiedenis. Hij debuteerde met een eerste editie van Tranen over Mortsel (2008), schreef het boek Oorlogsdagen (2013) over het leven onder bezetting tijdens WO I en startte met Zo was onze oorlog (2014) een uniek getuigenissenproject over WO II op. In Van onze jongens geen nieuws (2015) trad hij in de voetsporen van de jongens van ’40 en in Elke dag angst (2016) vertelde hij over de V-bommenterreur aan het einde van WO II. Hij houdt een blog bij over opmerkelijke historische verhalen en trekt het land rond met lezingen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789059089341 Categorieën: , Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

416

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

16-02-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

3

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Tranen over Mortsel” te beoordelen