Thomas en Heinrich Mann

Diplomaat schrijver contra schrijverschap als politiek wapen - monografie
Auteur: Margreet den Buurman | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

29,95

De vraag of een schrijver ook politiek geëngageerd moet zijn, wordt als vanzelf opgeworpen door een van de meest boeiende essays in de wereldliteratuur

Dit najaar is het honderd jaar geleden dat van Thomas Mann zijn grote oorlogsessay ‘Betrachtungen eines Unpolitischen’ verscheen. Zijn vurige verdediging van een schrijverschap buiten de politieke arena, afzijdig van sociaal-maatschappelijke woelingen van alledag, verscheen een paar maanden voordat het einde van de Eerste Wereldoorlog Duitsland een ander aanzien zou geven.

Directe aanleiding voor het essay was het grote meningsverschil met zijn collega-broer Heinrich, dat losbarstte in de winter van 1914/15. Heinrich Mann stelde namelijk in zijn beroemde ‘Zola-essay’ dat schrijvers die zich afzijdig hielden terwijl een hele generatie jongemannen de oorlog in werd gestuurd, geen knip voor de neus waard waren. Naar voorbeeld van Zola moest literatuur misstanden blootleggen en bijdragen aan de emancipatie van het volk. Thomas Mann betrok sommige passages op zichzelf. Bijna acht jaar woei er een ijskoude wind tussen de collega-broers, totdat Heinrich ernstig ziek werd en de familie aanstuurde op een verzoening. De nieuwe Mann monografie gaat over de broedertwist die de geschiedenis in is gegaan als een breuk tussen de broers die nooit meer volledig werd hersteld. De vraag of een schrijver ook politiek geëngageerd moet zijn, wordt als vanzelf opgeworpen door een van de meest boeiende essays in de wereldliteratuur.

Margreet den Buurman, (Den Haag, 1953), is literatuurwetenschapper, vertaler en auteur van een reeks goed ontvangen studies over de Manns. Naast biografieën over Thomas Mann, Heinrich, Erika en Klaus, verschenen er monografieën van haar hand over onder meer zijn complexe relatie met zijn kinderen: Thomas Mann als pater familias.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463380959 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Diplomaat schrijver contra schrijverschap als politiek wapen – monografie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

172

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

21-02-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Thomas en Heinrich Mann” te beoordelen