Tegen totalitarisme

Essays over politiek en literatuur
Auteur: George Orwell | Uitgever: ISVW Uitgevers

24,95

Tegen totalitarisme. Essays over politiek en literatuur is een selectie van de beste teksten die George Orwell schreef in de jaren veertig als journalist, criticus en politiek commentator – de meeste nu voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Waarin schuilen de verlokkingen van nationalisme en fascisme? Hoe en wanneer worden taal en kunst gebruikt voor politieke doeleinden? Waarom vallen mensen voor een dictator met geweldsfantasieën? Heeft literatuur daar iets tegenin te brengen? In Tegen totalitarisme lees je de antwoorden van Orwell op deze en andere prangende vragen.

Orwell toont haarscherp hoe het nazisme en communisme werkten. Ook bespreekt hij de literaire helden die hem inspireerden bij het schrijven van Animal Farm en 1984. En klassieke essays als ‘Notities over nationalisme’ en ‘Wat is fascisme?’ zijn waarschuwingen voor duistere politiek die niets aan actualiteit hebben ingeboet. 

Naast essays bevat de bundel ook radiotoespraken, columns, boekbesprekingen en zelfs een denkbeeldig interview. Steeds scherp en met gevoel voor humor geschreven. Ze geven een prachtig tijdsbeeld van de jaren veertig. Bovendien zijn veel van zijn waarschuwingen nog steeds actueel. Orwell toont hoe ideologieën en politieke trucs werken, en vooral hoe taal daarbij wordt gebruikt en misbruikt.  

George Orwell was het pseudoniem van journalist, romancier en intellectueel Eric Arthur Blair (1903-1950). Orwell is een van de bekendste Engelstalige auteurs aller tijden. Met Animal Farm en 1984 werd hij wereldberoemd. Ook zijn kritische stukken over onoprechte denkers, gevaarlijke politici en misleidend taalgebruik zijn vermaard. De vertaling van de essays is van de hand van Thomas Heij, filosoof, redacteur en vertaler.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083121505 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Essays over politiek en literatuur

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

196

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

04-06-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Tegen totalitarisme” te beoordelen