Taalwetten maken en vinden

Het ontstaan van het Standaardnederlands
Auteur: Nicoline van der Sijs | Uitgever: Sterck & De Vreese

39,95

Nicoline van der Sijs laat zien hoe taalgeleerden in de zestiende en zeventiende eeuw discussieerden over de vraag hoe de ideale standaardtaal eruit diende te zien en hoe ze de taalnormen en -regels voor het Standaardnederlands vaststelden. Uit verschillende varianten verhieven ze één bepaalde vorm tot standaardtaal. Soms introduceerden ze een nieuw, gekunsteld onderscheid, zoals tussen hen en hun of tussen waaronder en onder wie.

Uit dit boek wordt duidelijk dat de vorming van een standaardtaal mensenwerk is. Daarbij nuanceert Nicoline van der Sijs bestaande aannames, zoals het belang van de Statenvertaling voor de ontwikkeling van de standaardtaal.

Bijzondere aandacht krijgt de inbreng van de verschillende Nederlandse dialecten en het Duits in het Standaardnederlands. Ook recente ontwikkelingen komen aan bod, zoals verschillen tussen de standaardtaal in Nederland en Nederlandstalig België.

Taalwetten maken en vinden is een omvangrijk standaardwerk dat tegelijk de geïnteresseerde leek, de vakgenoot en studenten kan bedienen.

Nicoline van der Sijs is als senior-onderzoeker verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal en als hoogleraar historische taalkunde van het Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij publiceerde diverse boeken over de geschiedenis van de Nederlandse taal, waaronder het Van Dale Groot Leenwoordenboek en het Chronologisch woordenboek. Haar laatste boek 15 eeuwen Nederlandse taal werd bekroond met de Nederlandse Taalboekenprijs 2020. Ze is oprichter van etymologiebank.nl en vaste medewerker van Onze TaalTaalwetten maken en vinden is de herziene versie van het standaardwerk Taal als mensenwerk dat in 2004 verscheen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789056157135 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het ontstaan van het Standaardnederlands

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

622

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

15-04-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Taalwetten maken en vinden” te beoordelen