Stockholm 1917

Camille Huysmans in de schaduw van titanen
Auteur: Wim Geldof | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

37,95

Had een geplande conferentie te Stockholm, in volle Eerste Wereldoorlog, met socialistische leiders uit tegen elkaar strijdende en uit neutrale landen, ertoe kunnen bijdragen de slachting van miljoenen mensen een jaar vroeger te beëindigen? Een spilfiguur onder de initiatiefnemers van de Stockholmpoging, naast de Deen Stauning, de Nederlander Troelstra en de Zweed Branting, is de Belgische secretaris van de Socialistische Internationale: Camille Huysmans (1871-1968). Politieke titanen zoals Lloyd Georgen Lenin, Erich Ludendorff en Woodrow Wilson, gaan dwarsliggen tegen het Stockholminitiatief. Ze verhnderen dat een evenwichtige en rechtvaardige vrede tot stand komt. Dit leidt tot het Verdrag van Versailles, dat de kiemen van een Tweede Wereldoorlog in zich draagt en tot het aan de macht komen van een dictatoriaal communistisch regime in Rusland, dat er zich meer dan zeventig jaar handhaaft.

In dit boek maken we o.m. ook kennis met een bonte reeks even merkwaardige als onderling sterk contradictorische figuren: Aristide Briand, Trotski, Kerenski, Victor Adler, John Reed, Louis de Brouckère, Hendrik de Man, Van Kol, Jacques Mesnil, Romain Rolland, Vandervelde, Ford, Willem Eeckelers, Jacques Sadoul, Angelica Balabanov, Inessa Armand, Albert I, Laval, Karel Liebknecht, Ramsay MacDonald, Morris Hillquit, Friedrich Ebert, Rosika Schwimmer, Louis Piérard, Emile Waxweiler, Benedictus XV, Stalin, Caillaux, Jaurès, Scheidemann, Axelrod, Marcel Cachin, Christian Racovski, Hermann Müller, Sidney Webb, Clara Zedkin, Litvinov, Roger Casement, Jean Longuet, Philip Snowden en Walter Lippmann. Vele figuren uit dit verhaal sterven een gewelddadige dood.

Is Camille Huysmans dan al niet ‘de’ man van Stockholm, ongetwijfeld is Stockholm toch de meest beroerde periode uit zijn bewogen leven. Het voert hem uiteindelijk naar de hoogste politieke top in zijn land. Tevoren was dat ook al andere ‘mannen van Stockholm’ overkomen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789461534040 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Camille Huysmans in de schaduw van titanen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

508

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

10-09-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Stockholm 1917” te beoordelen