Stendhal

Auteur: Jan Fontijn | Uitgever: Prometheus

25,00

Ruim zestig jaar geleden ontdekte Jan Fontijn tijdens zijn universitaire studie Nederlandse taal en letterkunde het werk van Stendhal. Hij deed die ontdekking toen hij het werk van Du Perron las, die enthousiast over de Franse auteur schreef. Ook na zijn universitaire studie bleven de persoonlijkheid en het literaire werk van Stendhal Fontijn boeien, zoals niet alleen zijn boeken Opgebouwd uit hetzelfde (2011) en Moederskinderen (2019) bewijzen, maar ook zijn nieuwste boek. In Stendhal. Een zwervende gelukzoeker komen het leven en werk van Stendhal ruim aan bod, zoals Stendhals fascinatie voor Napoleon en voor de inwoners en de kunst van Italië, die door Stendhal in boeiende reportages vaak lovend werden beschreven. Veel kritischer zijn de reportages van zijn reis per calèche door Frankrijk in Mémoires d’un touriste.
In een afzonderlijk hoofdstuk analyseert Fontijn de romans van Stendhal. Uitvoerig gaat hij in op Stendhals opvattingen over de vrouw en de liefde, zoals deze in De l’amour beschreven zijn en door Simone de Beauvoir van commentaar zijn voorzien. Stendhal. Een zwervende gelukzoeker is een persoonlijk boek over belangrijke facetten van Stendhals leven en werk.

De neerlandicus en literatuurwetenschapper Jan Fontijn (1936-2022) was de biograaf van onder meer Frederik van Eeden.

Over Moederskinderen:
‘Je blijft overal voelen dat er iets op het spel staat, dat dit niet zomaar een literair-historische studie is. In alle schrijvers en denkers die hij te berde brengt, vooral historische, is er iets afwijkends aan de moederrelatie. Dat klinkt systematischer dan het is, want ondanks het consciëntieuze is dit werk juist heel vrij en los gecomponeerd.’
Christiaan Weijts, De Groene Amsterdammer

‘In handen van een schrijver als Jan Fontijn is “De moeder,
de vrouw” een zeer inspirerend thema.’
Dagblad van het Noorden

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044649499 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

232

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

02-12-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Stendhal” te beoordelen