Stemmen op schrift

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300
Auteur: Frits van Oostrom | Uitgever: Bert Bakker

49,99

Stemmen op schrift vertelt in een breed en meeslepend cultuurhistorisch verhaal hoe de Nederlandse literatuur in enkele eeuwen van niet-bestaand volwassen werd. Natuurlijk komen de klassiekers van de Middelnederlandse literatuur uitgebreid aan bod, maar ook obscure teksten die tot nu toe alleen bij de specialisten bekend waren.

Met visie en passie geschreven, verhaalt Stemmen op schrift over middeleeuwse Nederlandse boeken, maar ook Latijnse, Franse, Duitse en zelfs Oud-Syrische. Over de grote processen achter de middeleeuwse literatuur: over hoe het Nederlands op schrift kwam, het ontstaan van de hoofse cultuur, de expansie van de steden en de ‘bevrijdingstheologie’ van middeleeuwse vrouwenmystiek. Over de grote teksten en auteurs: de eerste Nederlandse schrijver Hendrik van Veldeke, het miljoen verzen van Middelnederlandse ridderromans, de wereldwijd onvergelijkelijke Hadewijch en een vernieuwde kijk op Jacob van Maerlant. Maar ook over de kreupele Margriet, over treffende gezegden van weleer als ‘Wee de muis die maar één gaatje weet’, en over het allereerste werk uit de westerse literatuur met als hoofdpersoon een sympathieke zwarte.

Frits van Oostrom is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Voordien was hij twintig jaar hoogleraar in Leiden, en gasthoogleraar aan Harvard University. Zijn bekendste boeken zijn Het woord van eer (1987; Wijnaendts Franckenprijs) en Maerlants wereld (1996; ako Literatuurprijs). Voor zijn wetenschappelijk werk ontving hij vele onderscheidingen, waaronder in 1995 de Spinozaprijs en in 2000 de Keizer Karelprijs.

Uit deze reeks:

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789035129443 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

640

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

23-02-2006

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

7

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Stemmen op schrift” te beoordelen