Staatse Raad van Vlaanderen te Middelburg (1599-1795)

De hoofdlijnen van het procederen in civiele zaken zowel in eerste instantie als in hoger beroep
Auteur: M.C. Le Bailly | Uitgever: uitgeverij Verloren b.v.

12,00

Van 1599 tot 1795 was de Staatse Raad van Vlaanderen het gerechtshof voor het huidige Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied bestond uit het het vrije van Sluis en Vier Ambachten (Hulst, Axel, Asseneder en Boekhoute). De rest van Zeeland viel onder de rechtsmacht van het Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland. Daze procesgids beschrijft in hoofdlijnen hoe men voor de Staatse Raad van Vlaanderen procedeerde in civiele zaken, zowel in eerste instantie als in appel.
Na een beschrijving van samenstelling, organisatie en bevoegdheden van de Raad volgt een korte uitleg over de verschillende procedures. Deze wordt toegepast op de reconstructie van twee processen: 1. Philippus Christoffel van Hierschot, namens de erfgenamen van mr. Jacob van Cats, versus mr.Willem Canisius, rentmeester van de domeinen van de Zeeuwse graaflijkhid, over tienden in Hoofdplaat bij Bresken; 2.Jeanne Huget versus twee schepenen van Sas van Gent, curatoren van de boedel van haar echtgenoot paulus Croiset, en Abraham Oosterman, over een verhypothekeerd huis.
Mavrouw dr.M.-C. Le Bailly is historica en gepromoveerd op de geschiedenis van het Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland. De serie PROCESGIDSEN is een initiatief van de Stichting tot uitgaaf der bronnen van het Oud-Vaderlands Recht. Deze stichting beoogt de belangstelling voor de rechtsgeschiedenis en het gebruik van rechtshistorische bronnen te stimuleren.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789065509680 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De hoofdlijnen van het procederen in civiele zaken zowel in eerste instantie als in hoger beroep

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

96

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

19-06-2007

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Staatse Raad van Vlaanderen te Middelburg (1599-1795)” te beoordelen