Sprong in het duister

Duitsland en de Eerste Wereldoorlog
Auteur: Patrick Dassen | Uitgever: Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

32,00

‘Een sprong in het duister’, dat was de verzuchting die de Duitse kanselier Bethmann Hollweg in juli 1914 slaakte toen hij dacht aan de mogelijkheid van een oorlog. Duitsland nam een enorme gok – en verloor. De Eerste Wereldoorlog, die als een orkaan over Europa trok, zou het continent ontredderd achterlaten.

Dit boek draait om de vraag hoe de Eerste Wereldoorlog Duitsland heeft veranderd. Dassen toont aan dat het Duitse Keizerrijk vóór 1914 de potentie had om zich te ontwikkelen in de richting van een moderne, democratische samenleving, waarin bijvoorbeeld de Joden goed geïntegreerd zouden zijn. Tijdens de oorlog echter radicaliseerden de legerleiding en de rechts-nationale krachten en ontaardde de strijd onder leiding van legerleider Erich Ludendorff in een meedogenloze totale oorlog.

Duitsland kwam verdeelder dan ooit uit de oorlog tevoorschijn. De erfenis van de oorlog voor de Weimarrepubliek (1918-1933) was zwaar, maar toch was de eerste democratische republiek op Duitse bodem niet gedoemd om te mislukken. Dassen laat overtuigend zien dat we de Duitse geschiedenis vóór 1933 niet uitsluitend moeten bezien als een voorportaal tot Hitlers Derde Rijk en aanloop tot de Tweede Wereldoorlog.

de Volkskrant: ‘Een indrukwekkend boek’ (*****).

NRC: ‘In zijn imposante boek over WO I rekent historicus Dassen af met de grote clichés rond deze oorlog’.

Over De Weimarrepubliek: ‘Een fantastisch boek. Zeldzaam prettige persoonlijke benadering, de mensen komen naast je te staan.’ Geert Mak

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789028222137 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Duitsland en de Eerste Wereldoorlog

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

528

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

08-06-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Sprong in het duister” te beoordelen