Sporen van Joods leven

Ontrechting en rechtsherstel in Kampen en IJsselmuiden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Maarten Duijvendak | Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

19,95

In 1940 leefde een relatief kleine Joodse gemeenschap in deze omgeving. De families Boektje, Van Gelderen, Goudsmid, Rudelsheim en Vos vormden daarvan het sociale centrum.
Hun bedrijven in onder meer de Oudestraat en de Venestraat waren een bekend punt voor veel Kampenaren. Met de Duitse inval begon een proces van uitsluiting dat aan niemand voorbij ging.Dit boek toont hoe deze families leefden op het moment dat de oorlog alles veranderde. De anti-Joodse maatregelen worden in hun lokale en nationale dimensie beschreven. Centraal staat de houding van de lokale bevolking en de rol van de overheid bij de ontrechting, de gedwongen verkoop, de roof van
bezittingen en de deportaties. Ook is er aandacht voor het naoorlogs rechtsherstel, de terugkeer van overlevenden en hoe de gemeente daarmee omging. In veel gemeenten in Nederland vond vergelijkbaar historisch onderzoek plaats. Dit maakt het mogelijk om de gebeurtenissen in Kampen en IJsselmuiden in een landelijk perspectief te bekijken. Maarten Duijvendak studeerde geschiedenis en promoveerde aan de universiteit van Utrecht. Tussen 2001 en 2022 was hij hoogleraar economische, sociale en regionale geschiedenis aan de universiteit van Groningen. De laatste jaren verricht hij onder meer onderzoek naar de ontrechting en het rechtsherstel van de Joodse bevolking op lokaal niveau.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462586307 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Ontrechting en rechtsherstel in Kampen en IJsselmuiden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

18-04-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Sporen van Joods leven” te beoordelen