Spoel mij schoon

Terug naar Sabra en Shatila
Auteur: Erna Schroder | Uitgever: NAU Uitgevers

12,50

De auteur Erna Schröder koos als uitgangspunt voor haar tweede roman ´Spoel mij schoon´ de gevolgen van onverwerkte traumatische ervaringen van mensen en de diepe wens ‘zich schoon te spoelen’.

De auteur Erna Schröder koos als uitgangspunt voor haar tweede roman ´Spoel mij schoon´ het drama dat zich in september 1982 afspeelde in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila.
Een falangistische militie richtte een bloedbad aan onder de bevolking van deze kampen. In nauwelijks twee dagen tijd werden meer dan duizend Palestijnse burgers omgebracht.

In haar boek is de Nederlandse arts Victor Leeuwendal samen met de Nederlands-joodse fotografe Hélène van der Wereld hier getuige van. Erna beschrijft hoe deze arts zijn schokkende oorlogservaringen uiteindelijk tracht te verwerken.

Na zijn Palestina-avontuur is Victor een briljant neurochirurg geworden, die voor de buitenwereld een succesvol bestaan leidt. Maar in werkelijkheid is hij eenzaam en mijdt hij alles wat oorlog heet.
Wanneer Hélène van der Wereld op een bepaald moment voor een spoedoperatie wordt binnengebracht, wordt Victor ook fysiek geconfronteerd met zijn oorlogsverleden.
Hij beseft dat het zo niet verder kan en zoekt hulp bij zijn oud-studiegenoot, de psychiater Arthur Kingsma. Arthur legt laag voor laag de gebeurtenissen bloot tot hij aan de kern van het trauma is gekomen.
Deze ontmoeting heeft ook voor Arthur ingrijpende gevolgen.

In dialogen op hoog niveau tussen Victor en Arthur raakt de auteur de essentie van het verlangen naar verlossing van traumatische ervaringen en de diepe wens ‘zich schoon te spoelen’.

Erna Schröder (1952) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden.
In 2003 debuteerde zij bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker met de roman ´De overbuurman´. Hierin bekent een man aan zijn vrouw – in briefvorm – zijn bemoeienis met de verdwijning van buurjongen Freek.
In 2012 verscheen van haar hand het bijzondere interview- en fotoboek ´Gewone Vrouwen´. In dit boek spreken tien vrouwen door middel van een innerlijke monoloog over het moment waarop zij het leven in eigen hand hebben genomen en welke gevolgen dit had voor hun toekomst. Intieme fotoportretten, met de camera vastgelegd door Juliet van Voorden, begeleiden op sfeervolle wijze hun verhalen.
´Spoel mij schoon´ behaalde in 2013 de longlist van de AKO Literatuurprijs.De tweede druk verscheen in 2014. In 2016 verschijnt haar vierde literaire roman.

Biblion
Recensie door drs. Cees van der Pluijm

Neerlandica Erna Schroder (1952) publiceerde eerder een roman en een bundel monologen. In dit boek zien we hoe de traumatische oorlogservaringen van een arts in de Palenstijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shalita jaren later tot een climax komen en in de gesprekken met een bevriende psychiater laag voor laag worden afgepeld. De oud-studiegenoten ontzien elkaar daarbij niet. Deze factionele roman is gebaseerd op historische gebeurtenissen in 1982, toen een falangistische militie een bloedbad aanrichtte in de kampen.
De auteur slaagt erin de boodschap te combineren met de psychologische geloofwaardigheid van haar personages. Adequaat geformuleerd, bij vlagen ontroerend. Schroders´ talent is onmiskenbaar.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789491535031 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Terug naar Sabra en Shatila

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

175

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

17-09-2012

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Spoel mij schoon” te beoordelen