Sjef Adriaansen

Pelgrim naar Engeland
Auteur: Wim Adriaansen | Uitgever: Foxy Design

19,95

Josephus (Sjef) Adriaansen (1919 – 1944) werd in 1939 (dienstplichtig) wachtmeester bij de cavalerie. Als zodanig maakte hij bij het Tweede Regiment Huzaren Motorrijder (2 HRM) de bezetting van ons land mee in mei 1940. Na de bezetting trad hij toe tot de marechaussee (Brigade Bergen op Zoom, standplaats Wouwsche Plantage). Toen de leiding van de marechaussee te Duits-vriendelijk werd besloot hij naar Engeland te vertrekken. Hij wilde wat doen tegen de Duitse bezetters.
Zijn tocht als Engelandvaarder is in maart 1942 begonnen. Via de Van Nifrik-route, die begint in Putte, is hij naar Zwitserland gegaan. Van daar is hij via Frankrijk, Spanje, Curaçao, USA en Canada in juni 1943 in Engeland gearriveerd. Hij meldde zich voor het Bureau Inlichtingen waar hij werd opgeleid tot geheim agent.
In de nacht van 10 op 11 januari 1944 is hij bij Princenhage gedropt. In een periode van meer dan een half jaar heeft hij per radio als contactman tussen het verzet in westelijk Brabant en BI in Londen berichtenverkeer onderhouden. Op 14 juli 1944 is hij in Hoeven gearresteerd (er was verraad in het spel) en op dolle dinsdag, 5 september 1944, in Vught gefusilleerd. Hij is in 1953 postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Wim Adriaansen was meer dan 50 jaar instructeur zweefvliegen. Hij debuteerde in 1965 met een boek over de sport in de luchtvaart. Hij is de auteur van een aantal leerboeken over de theorie en de praktijk van het vliegen. In 2008 verscheen zijn biografie over vlieger-schrijver Adriaan (Jons) Viruly. Wim Adriaansen is bestuurslid van de Stichting Historische Zweefvliegarchief en van de Nederlandse vereniging voor Militaire Historie Mars & Historia.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789081541206 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Pelgrim naar Engeland

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

11-03-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Sjef Adriaansen” te beoordelen