Sibyl Heijnen

Ruimte voor reflectie
Auteur: Ank Bijleveld | Uitgever: Waanders Uitgevers

15,00

In de tentoonstelling ‘Ruimte voor reflectie’ op Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe – en in dit boek – draait alles om metamorfose. Heijnen legt visuele en inhoudelijke verbanden tussen begrippen als sterfelijkheid, vergankelijkheid en aftakeling enerzijds tegenover hoop, groei en voortgang anderzijds.

De kunst van Heijnen is er niet alleen om te bekijken, maar vooral ook om te beleven en te ondergaan. Haar werk mag gezien worden een vorm van animisme. Zij brengt als het ware de dingen tot leven en geeft de ruimtes die zij inricht een ziel.

“Met haar installatie in Museum de Fundatie, in kasteel Het Nijenhuis, reageert zij [Sibyl Heijnen] op de ruimtes van het kasteel en op de kunstcollectie die er getoond wordt, met name op het schilderij ‘Stilleven met dode zwaan’ van Jan Weenix uit 1650; dat vanwege zijn vanitas-thema al haast automatisch oproept tot reflectieve gedachten. Met de combinatie van oude materialen als perkament en bladgoud en moderne materialen als rubber en kunstgras maakt Heijnen duidelijk dat zij zich bewust is van de lange traditie waarin zij staat. Dierlijke materialen als koeienhuiden en kalfsvoetjes zijn daarbij de animistische component, die haar kunst doet wortelen in de natuur”- Ralph Keuning, directeur Museum de Fundatie

Sibyl Heijnen (Kerkrade, 1961) is een Nederlands beeldend kunstenaar, sinds 1998 is ze gevestigd in Almelo.
In 2007 schreef curator Shinji Kohmoto van het National Museum of Modern Art in Kyoto over Heijnens werk dat het “the Western expression and the Eastern spirit” omvat.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462620889 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Ruimte voor reflectie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

32

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

25-05-2016

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Sibyl Heijnen” te beoordelen