Set: Zul oes Sunterklaos wel kommen + Midwintertradities in Drenthe

Auteur: Abel Darwinkel, Henk Nijkeuter | Uitgever: Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV

40,00

Beschikbaar in beperkte oplage: een unieke set boeken over de najaarstradities in Drenthe.

“Zul oes Sunterkloas wel kommen” en “Midwintertradities in Drenthe” geven tezamen een omvangrijk beeld van de gebruiken in Drenthe in de winterperiode. Naast historische en volkskundige beschrijvingen bevatten de boeken bijzonder beeldmateriaal en niet eerder gepubliceerde verhalen, zoals een Drentse bewerking van A Christmas Carol.

“Zul oes Sunterkoas wel kommen” vertelt over de Drentse Sinterklaastraditie van de afgelopen eeuwen. In de eerste decennia van de twintigste eeuw bestonden er nog grote regionale en sociale verschillen in de viering van het Sinterklaasfeest. Pakjesavond was bijvoorbeeld een stedelijk verschijnsel dat op het platteland nauwelijks voorkwam. Daar bestonden nog allerlei wilde vormen: het Klaasjagen, Zwarte Klazen en Sunterklaoslopen.

“Midwintertradities in Drenthe” gaat in op de verschillende gebruiken in de periode van 5 december tot en met 2 februari (Maria Lichtmis). Het boek laat zien dat tradities veranderen, dat ze verdwijnen (katknuppelen), maar dat er ook weer nieuwe gebruiken ontstaan (nieuwjaarsduik). Van veel midwintergebruiken kent men de achtergrond en betekenis niet; in dit boek worden ze vanuit een historisch en volkskundig perspectief verklaard. Het boek bevat daarnaast o.a. Drentse bewerkingen van de verhalen A Christmas Carol en Het meisje met de zwavelstokjes.

Uiteraard zijn de boeken ook los verkrijgbaar.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789023257882 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

384

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-10-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Samengesteld pakket

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Set: Zul oes Sunterklaos wel kommen + Midwintertradities in Drenthe” te beoordelen