Schöffer & Co.

Auteur: Gerben Post | Uitgever: Prometheus

25,00

De Amsterdamse Conrad en Sara Schöffer hebben hun kinderen Lidia, Peter en de latere vooraanstaande historicus Ivo opgevoed met een sterk gevoel van rechtvaardigheid. Het gezin is dan ook niet van plan lijdzaam toe te kijken hoe hun joodse stadgenoten het tijdens de bezetting steeds moeilijker krijgen en uiteindelijk worden weggevoerd. Hun woning aan de Hacquartstraat wordt een centrum van verzet waar Lidia zich specialiseert in het vervalsen van documenten. De rest van het gezin raakt diep betrokken bij de hulp aan onderduikers die zich verspreid over de stad schuilhouden. Een van die plekken is het pand van Ivo’s dispuut Unica aan de Reguliersgracht. Hier zullen tot de bevrijding vele onderduikers een veilig onderkomen vinden. Aangevuld met nicht Marijke en neef Co Meulman vormen de Schöffers een echt familiebedrijf in verzetszaken. Schöffer & Co. vertelt het fascine rende verhaal van een familie die direct en indirect het leven van honderden mensen heeft gered. Het werpt een nieuw licht op de organisatie van de hulp aan onderduikers en laat zien hoezeer de levens van onderduikers en hun helpers met elkaar verweven zijn.

Gerben Post (1978) is als historicus en educator verbonden aan verschil lende museale instellingen zoals de Anne Frank Stichting, het Joods Cultureel Kwartier en het Nationaal Onderduikmuseum. Hij doet historisch onderzoek en publiceerde eerder Lotty’s bankje. Stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam.

‘Op basis van prachtige, zeer persoonlijke en authentieke bronnen schetst Gerben Post de belevenissen van een reeks personen tijdens de bezettingstijd: joden die zich aan de greep van de bezetter wilden onttrekken en hun helpers. Zelden zag ik de eigen dynamiek van met name de wisselwerking tussen onderduikers en hun verzorgers in deze jaren vol onzekerheid en dreiging zo indringend en levensecht gedemonstreerd. Een fascinerend boek.’
HANS BLOM, EMERITUS HOOGLERAAR NEDERLANDSE GESCHIEDENIS AAN DE UVA EN OUD-DIRECTEUR VAN HET NIOD

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044648317 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

360

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

10-06-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Schöffer & Co.” te beoordelen