Schaduwen over de toendra

Auteur: Dalia Grinkeviciute | Uitgever: Ambo|Anthos

22,99

‘Schaduwen over de toendra’ van Dalia Grinkeviciute is het aangrijpende oorlogsdagboek van een veertienjarig meisje in een Siberische goelag. ‘Schaduwen over de toendra’ behoort tot de Litouwse literaire canon en wordt in één adem genoemd met Solzjenitsyn, Primo Levi en Anne Frank.

In 1941 werd de veertienjarige Dalia Grinkeviciute samen met haar moeder en broertje uit Litouwen naar Siberië gedeporteerd. Als sterkste van de drie wierp ze zich op om dwangarbeid te verrichten. Op eenentwintigjarige leeftijd weet Dalia de goelag te ontvluchten en keert ze terug naar Litouwen. Daar zet ze haar ervaringen uit het strafkamp op papier en begraaft de aantekeningen in haar achtertuin uit angst voor represailles van de KGB. Pas in 1991, vier jaar na Dalia’s overlijden, wordt het dagboek bij toeval gevonden.

‘Schaduwen over de toendra’ is het verhaal dat Dalia begroef. De directheid waarmee ze haar ontberingen beschrijft getuigt niet alleen van haar lijden, maar ook van de hoop die ze altijd heeft gehouden en die haar de kracht gaf om te overleven.

Dalia Grinkeviciute (1927-1987) werd geboren in Kaunas, de voormalige hoofdstad van Litouwen. Haar tienerjaren bracht ze door ze in een Siberische goelag. Op haar eenentwintigste ontsnapte ze en keerde terug naar Litouwen om in 1951 opnieuw verbannen te worden naar Siberië. Na vijf jaar werd ze vrijgelaten waarna ze geneeskunde ging studeren. Tot aan haar dood was ze huisarts in Kaunas. Haar dagboek behoort tot de Litouwse literaire canon.

‘Een ontluisterend historisch document en belangrijk literair werk.’ – Neue Zürcher Zeitung

‘Een krachtig en verbijsterend verhaal.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789026346071 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

27-03-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Schaduwen over de toendra” te beoordelen