SAS: de gijzeling

Het ware verhaal van de special forces-reddingsactie die de wereld in zijn greep hield
Auteur: Ben Macintyre | Uitgever: Boekerij

22,99

Bestsellerauteur Macintyre neemt je mee naar 1980: de belegering van de Iraanse ambassade in Londen en de nagelbijtend spannende reddingsactie van de SAS, een gebeurtenis die een directe historische link vormt met de tragedie van 9/11

In SAS: de gijzeling neemt Ben Macintyre de lezer mee in een spannend waargebeurd verhaal over een van de meest gewaagde reddingacties van onze tijd. Toen de Iraanse gijzelingscrisis in de Amerikaanse ambassade in Iran in het voorjaar van 1980 zijn zevende maand inging, bestormden zes zwaarbewapende schutters de Iraanse ambassade in Londen en verschansten zich daar met 26 gijzelaars. Wat volgde was een gespannen zesdaagse impasse, die elk moment dreigde uit te monden in een bloedbad.

Agent Trevor Lock zou de avond van 30 april 1980 naar het theater gaan. In plaats daarvan werd hij overmeesterd en de ambassade binnen gevoerd. De schutters waren allemaal Arabieren, en ze hoopten Groot-Brittannië te dwingen hun kant te kiezen in hun onafhankelijkheidsstrijd tegen de hoogste leider: Ayatollah Ruhollah Khomeini. Achter de schermen loerde de wrede Iraakse dictator Saddam Hoessein, die de hele affaire had gefinancierd als aanval tegen Iran. Terwijl politieonderhandelaars druk uitoefenden op de schutters, rivaliserende demonstranten gewelddadig met elkaar in botsing kwamen buiten de ambassade, en de MI6 en de CIA hun best deden om inlichtingen te verzamelen, maakte het Britse speciale aanvalsteam, de SAS, plannen voor een gevaarlijke reddingsmissie. Binnen gebruikten Lock en zijn medegijzelaars al hun sluwheid om hun ontvoerders te slim af te zijn. Uiteindelijk, nadat de terroristen op de zesde dag de persattaché van de ambassade executeerden en zijn lichaam voor de deur dumpten, begon de SAS-aanval, die leidde tot een dodelijke climax met hoge inzet.

Op basis van exclusieve interviews en een schat aan nooit eerder gepubliceerde bronnen reconstrueert Macintyre op briljante wijze een week waarin elke dag een nieuwe held werd geboren en elke seconde de laatste had kunnen zijn.

Ben Macintyre in de pers

Ik bewonder de historicus Ben Macintyre enorm.’ Jeroen Vullings

‘Met aansprekende anekdotes schetst Ben Macintyre het leven in het Duitse krijgsgevangenenkamp Colditz. Macintyre wekt de gevangenispopulatie knap weer tot leven: het met de nodige anekdotiek scherp neerzetten van zijn personages is een van zijn specialiteiten, zo bleek al uit vorige boeken als Agent Sonya en het verfilmde Operatie Mincemeat.’ Trouw

‘Zo spannend opgeschreven dat je de film meteen voor je ziet.’ **** NRC

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789049205164 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het ware verhaal van de special forces-reddingsactie die de wereld in zijn greep hield

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

368

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

14-11-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “SAS: de gijzeling” te beoordelen