Rudolf Hagenaar

Leven en werk
Auteur: Jan Stassen | Uitgever: Art Revisited V.O.F.

49,95

Rudolf Hagenaar (1927, Soerabaja – 2006, Goes) werkte van 1954 tot zijn pensioen als tekenleraar op het Goese Lyceum in Zeeland. Zijn hele leven tekende en schilderde hij, maar hij heeft lange tijd niet willen exposeren. De belangrijkste reden daarvoor was dat Hagenaar niet wilde schilderen om te verkopen. Hij maakte wat hij mooi vond, zonder zich te storen aan de heersende smaak.

Na een modernistische opleiding in Amsterdam, en een periode waarin hij oude meesters – van Caravaggio tot Vermeer – navolgde, kwam Hagenaar in het begin van de jaren zeventig tot een eigen stijl van figuratie. Zijn geïsoleerde mensfiguren en klassieke bouwwerken zijn teruggebracht tot hun meest pregnante aanwezigheid, hun volume scherp afgetekend in de omringende ruimte. Deze overweldigende aanwezige vorm roept vragen op. Waarom is dit zo weergegeven? Gaat het Hagenaar om volmaakte proportionering en schoonheid, of huilt hier de wind van de tijd? Of is het allebei? In dat geval zijn de woorden van de criticus Hammacher van toepassing: hier schildert iemand ‘met het geluk van de vervoering en het oude leed van de eindige werkelijkheid in de blik van de ogen.

Jan Stassen (1951) kwam als weekbladjournalist in aanraking met Hagenaars werk en zocht de maker op. Van 2001 tot aan de dood van Hagenaar in 2006 heeft hij hem intensief gevolgd. Helderder kan ‘de sfinx van Goes’ niet belicht worden.

‘Ik ben geen kenner, ik kan alleen maar zeggen dat sommige schilderijen van Hagenaar grote indruk op me maakten.’ Frits Abrahams in NRC Handelsblad.

NBD Biblion
Recensie door M. -J. Woertman-Willems

Rudolf Hagenaar (Soerabaja, 1927 – Goes, 2006) was van 1954 tot 1986 tekenleraar aan het Goes Lyceum m Zeeland. In zijn vrije tijd schilderde hij. Zijn voornaamste onderwerpen zijn menselijke figuren en stadsgezichten. Bij de menselijke figuren gaat het vaak om anonieme naakten, in de stadsgezichten valt de leegte op. Zijn stijl is figuratief; hij werkt veel in olieverf. Het werk doet enigszins denken aan het werk van De Chirico, Edward Hopper en Morandi, Hagenaar is niet onder een bepaalde stroming of beweging te rangschikken. De auteur heeft Hagenaar gevolgd vanaf 2001 tot diens overlijden in 2006. De tekst is de neerslag van de vele gesprekken die hij in die periode met Hagenaar voerde. Tekst en afbeeldingen geven een goed beeld van het leven en werk van de kunstenaar. De 190 paginagrote reproducties op matglanzend papier van schilderijen, aquarellen en tekeningen zijn bijna alle in kleur. Met foto’s en afbeeldingen in zwart-wit, noten en leeslint. Goed geschreven Uitgave over een tot nog toe alleen in kleine kring bekende Nederlandse beeldend kunstenaar.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789072736659 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Leven en werk

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

304

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

29-03-2011

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Rudolf Hagenaar” te beoordelen