Rond de boom van Maria

De geschiedenis van Mariënboom en het Mariënbosch bij Nijmegen
Auteur: Klaas Bouwer | Uitgever: Uitgeverij Roelants

22,50

In het boek wordt de geschiedenis van twee bijzondere huizen en een bosterrein aan de Groesbeekseweg in Nijmegen beschreven die nauw met elkaar zijn verbonden.

Het gaat ten eerste om de voormalige buitenplaats Oud-Mariënboom, ontstaan uit de middeleeuwse kapel ‘Mariënboomken’ van de Broerenkerk in Nijmegen. De kapel is al lang verdwenen. Maar de Mariaboom, een linde, die door de auteur is herontdekt, staat nog steeds fier in het Mariënbosch. Alle bewoners en eigenaars van huize Oud-Mariënboom passeren de revue; een bonte stoet van rijke handelslieden, adellijke families en ook van twee charlatans.

In 1910 heeft de toenmalige eigenaar van Oud-Mariënboom naast Oud-Mariënboom hotel-pension Mariënboom laten bouwen. Zowel succesvolle als minder geslaagde hoteliers hebben het hotel geëxploiteerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden er gevluchte Indische Nederlanders tijdelijk gehuisvest.

Het derde onderwerp van dit drieluik is het met Mariënboom verbonden bosgebied het Mariënbosch, met daarin het gelijknamige klooster-internaat Mariënbosch (1924). Het bosterrein heeft vanaf de middeleeuwen een boeiende ontwikkeling doorgemaakt, we vinden er nog steeds bijzondere kernen van vroegere begroeiing. In het Mariënbosch lag in 1944-1945 een Canadees doorgangskamp, dat tien jaar later tijdens de geruchtmakende operatie Black Tulip is gebruikt voor honderden uit te zetten Rijksduitsers.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789074241427 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De geschiedenis van Mariënboom en het Mariënbosch bij Nijmegen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

224

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

25-09-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Rond de boom van Maria” te beoordelen