Rode hongersnood

Stalins oorlog tegen Oekraine
Auteur: Anne Applebaum | Uitgever: Ambo|Anthos

34,99

Rode hongersnood van Anne Appelbaum vertelt het verhaal van de Oekrainse genocide door de Sovjets in 1931-1932 en die tot op de dag van vandaag diepe sporen achterlaat en onbedoeld actueel is

In Rode hongersnood vertelt Anne Applebaum het onthullende en controversiële verhaal over de hongersnood in Oekraïne die Stalin doelbewust veroorzaakte, en die tot op de dag van vandaag sporen achterlaat.

Het jaar is 1929. Stalin voert in de gehele Sovjet-Unie de collectivisatie van de landbouw in: boeren worden gedwongen hun land en bedrijf op te geven. Het leidt tot een weerzinwekkende hongersnood, de zwaarste die Europa ooit zou teisteren. Tussen 1931 en 1933 komen vijf miljoen Sovjetburgers om van de honger. Maar in plaats van te hulp te schieten, maakte de Sovjetregering van de catastrofale situatie gebruik om een eind te maken aan een slepende politieke kwestie: de Oekraïense hang naar onafhankelijkheid.

Anne Applebaum toont in Rode hongersnood overtuigend aan wat al decennialang wordt vermoed: nadat Oekraïense rebellen pogingen deden de regio te destabiliseren, sloeg Stalin terug met een aanval op de boerenstand. De grenzen gingen dicht en voedsel werd stelselmatig aan het land onttrokken. Mensen aten alles wat voorhanden was: gras, boomschors, huisdieren, en in sommige gevallen zelfs elkaar.

In haar alom geprezen boek vertelt Applebaum het huiveringwekkende verhaal van de Oekraïense genocide, de Holodomor, een verhaal dat de Sovjets moedwillig uit de geschiedenis hebben geprobeerd te wissen. Nog altijd werpen de gevolgen van Stalins bruutheid een schaduw over de Oekraïens-Russische relatie, die sinds de annexatie van de Krim en het neerhalen van vlucht mh17 ook de internationale verhoudingen op een alarmerende manier bedreigt.

Anne Applebaum is historicus en columnist voor The Washington Post. Haar boeken Goelag, waarvoor ze de Pulitzerprijs voor non-fictie ontving, en IJzeren Gordijn, dat werd genomineerd voor de National Book Award, gelden als standaardwerken over de Sovjet-Unie. Applebaum is verbonden aan de London School of Economics. Ze woont met haar man en kinderen in Polen.

‘Met Rode hongersnood bevestigt Applebaum haar reputatie van toonaangevend historicus op het gebied van Russische oorlogsmisdaden.’ – The Times

‘Anne Applebaum is een geschiedkundig wonderkind. We mogen haar dankbaar zijn voor dit belangwekkende boek.’ – The Washington Post

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789026329845 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Stalins oorlog tegen Oekraine

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

25-01-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Rode hongersnood” te beoordelen