Rik Wouters in Amsterdam

Auteur: J.F. Heijbroek | Uitgever: Uitgeverij De Buitenkant

18,50

Op 10 mei 1915 kreeg Nic Beets, medewerker bij het Rijksmuseum, het verzoek van de hulpcommandant van de legerplaats bij Zeist, of hij de Belgische beeldhouwer en schilder Rik Wouters (1882-1916) bij het museum als volontair te werk kon stellen. Wouters was met zijn legeronderdeel naar Nederland uitgeweken en in Amersfoort en Zeist geïnterneerd.
Enkele stafleden van het Rijksmuseum waren laaiend enthousiast over de pen- en penseeltekeningen die Wouters in de omgeving van het kamp had gemaakt. Zij haalden hem naar Amsterdam en zorgden voor onderdak. De kamers waren gemeubileerd met wat zijn vrienden uit het Rijksmuseum bijeen konden brengen. Wouters maakte in korte tijd
enkele honderden (waterverf)tekeningen, een aantal ontroerende schilderijen en twee fraaie beelden. Financieel werd hij ondersteund door een Amsterdamse tabaksmakelaar.
Het enthousiasme bij de Rijksmuseummedewerkers was zo groot dat zij verkooptentoonstellingen in het Rijksmuseum, in het Stedelijk Museum en daarna in Rotterdam en Den Haag organiseerden.
Op 11 juli 1916 overleed Wouters op 33-jarige leeftijd.

Op basis van veel nieuw bronnen- en beeldmateriaal kon dit fascinerende verhaal te boek gesteld worden. ‘Amsterdam is prachtig, prachtig’ schreef Wouters. Dit boek getuigt daarvan.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789490913892 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

82

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

28-12-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Rik Wouters in Amsterdam” te beoordelen