René van Seumeren

Auteur: Jaap Versteegh | Uitgever: Waanders Uitgevers

24,95

Geloof in beeldhouwkunst
René van Seumeren 1923-1989

Door Jaap Versteegh, met een voorwoord van Jan Teeuwisse

In de Nederlandse beeldhouwkunst uit de 20e eeuw openbaart zich onder katholieke kunstenaars een fascinerende zoektocht naar een zuivere verbeelding van een Godsgeloof, in een samenleving die gekenmerkt wordt door secularisering. Deze ontwikkeling is goed te herkennen in het verfijnde werk van de beeldhouwer René van Seumeren (1923-1989).

In Geloof in beeldhouwkunst besteedt kunsthistoricus Jaap Versteegh uitgebreid aandacht aan zowel de jeugd en opleiding van René van Seumeren, als de kunstwereld van zijn dagen. Ook wordt stilgestaan bij het leven van de kunstenaar in Utrecht, Maarssen en Reek en zijn werken in de openbare ruimte.

Met Geloof in beeldhouwkunst, dat is voorzien van een voorwoord door Jan Teeuwisse, beschrijft Versteegh als eerste het leven en het oeuvre van René van Seumeren. Centraal staat het veelzijdige beeldhouwwerk van deze kunstenaar, dat gekenmerkt wordt door respect voor traditie, grote beheersing van de techniek van de beeldhouwkunst en bovenal door liefde voor zijn medemens.

Geloof in beeldhouwkunst verschijnt ter gelegenheid van het 100e geboortejaar van René van Seumeren. Een belangrijk deel van zijn tot op heden onderbelichte oeuvre wordt vanaf oktober 2023 tentoongesteld in het Vechtstreekmuseum in Maarssen.

Auteurs
Jaap Versteegh is beeldend kunstenaar en kunsthistoricus. Hij was als docent kunstgeschiedenis onder meer verbonden aan de Hogeschool van Utrecht en de Universiteit Leiden. Hij schreef meerdere kunsthistorische boeken over moderne religieuze kunst. Momenteel is hij actief als kunsthandelaar binnen Pygmalion Beeldende Kunst en werkt hij als gastconservator voor diverse musea.
Jan Teeuwisse schreef als bijzonder hoogleraar moderne beeldhouwkunst aan de Universiteit van Leiden onder meer het boek ‘Nederlandse beeldhouwkunst: een apologie’ (2014) en was 20 jaar lang directeur van het museum Beelden aan Zee te Scheveningen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462625068 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

144

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

05-10-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “René van Seumeren” te beoordelen