Relief in tijd en ruimte

Interdisciplinair onderzoek naar bewoning en landschap van Oost-Nederland tussen de vroege prehistorie en middeleeuwen
Auteur: Roy van Beek | Uitgever: Sidestone Press Dissertations

60,00

Oost-Nederland is een landschappelijk sterk gevarieerd gebied. Dit proefschrift is het verslag van een interdisciplinair onderzoek naar de lange-termijn-ontwikkelingen van landschap en bewoning van Overijssel en de Achterhoek. Archeologische bronnen vormen de leidraad. Daarnaast worden gegevens uit diverse andere wetenschapsvelden (fysische geografie, historische geografie, paleobotanie en toponymie) geïncorporeerd om te komen tot een geïntegreerd overzichtsbeeld van de belangrijkste ontwikkelingen tussen vroege prehistorie en Middeleeuwen.

In het eerste deel van het boek wordt een reconstructie gemaakt van de onderzoeksgeschiedenis en archeologische kennisstand. In het tweede deel wordt de landschapsgenese belicht aan de hand van nieuwe fysisch-geografische kaarten. Beargumenteerd wordt dat de sterke landschappelijke diversiteit, uitgedrukt in de verschillen tussen stuwwallandschappen, dekzandlandschappen en rivierenlandschappen, kenmerkend is voor Oost-Nederland. In vier regionale studies wordt aangetoond dat regionale verschillen zich niet alleen manifesteren in de landschapsstructuur, maar ook in bewoningsontwikkeling en landschapsinrichting. In het derde deel van het boek wordt aandacht besteed aan verschillende thema’s op het snijvlak van bewoning en landschap, zoals de relatie tussen menselijke bewoning en landschapsdynamische processen.

De combinatie en analyse van informatie uit verschillende wetenschapsvelden geeft een geïntegreerd en gedetailleerd overzichtsbeeld van de lange-termijn-ontwikkelingen in een gebied dat nog weinig in de wetenschappelijke schijnwerpers heeft gestaan. Interregionale vergelijkingen tonen aan dat landschap en bewoning van het onderzoeksgebied op verschillende vlakken afwijken van patronen waargenomen in andere delen van ‘Pleistoceen’ Nederland. In dit boek worden deze unieke facetten van de landschapsgeschiedenis van Oost-Nederland voor het eerst gepresenteerd.

Noot: dit is een tweede druk, softcover, excl. kaartbijlagen. De kaartbijlagen zijn te downloaden via DANS

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789088900488 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Interdisciplinair onderzoek naar bewoning en landschap van Oost-Nederland tussen de vroege prehistorie en middeleeuwen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

650

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

19-10-2013

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Ongeveer 5-7 werkdagen

Druk

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Relief in tijd en ruimte” te beoordelen