Reinier Pauw (1564-1636)en Amsterdam

De macht van een man en een stad
Auteur: Menno Witteveen | Uitgever: Boom

26,90

Reinier Pauw bepaalde in de vroege zeventiende eeuw het gezicht van Amsterdam én van de Republiek. Deze toegankelijk geschreven biografie laat zich lezen als een spannend epos over een stad, een man en zijn familie.

Toen Amsterdam zich in 1578 aansloot bij de opstand tegen Spanje, kreeg het een calvinisti-sche signatuur. Tegelijk kwam een economisch wonder op gang waarin de stad binnen één generatie uitgroeide tot de grootste handelsmetropool ter wereld. Als geen ander belichaamt Reinier Pauw (1564-1636), koopman en regent, deze onstuimige en onstuitbare groei. Hij organiseerde de eerste expedities naar Oost-Indië, stond aan de wieg van de VOC en werd achtmaal verkozen tot burgemeester. De steile calvinist greep alle kansen aan die zich in deze unieke historische constellatie voordeden. Hij werd een van de rijkste en machtigste mannen van Amsterdam, dat op zijn beurt de belangrijkste machtsfactor werd in de jonge Republiek der Nederlanden. Tijdens de godsdienstige twisten van het Twaalfjarig Bestand vertaalde Pauw zijn eigen en het Amsterdamse belang in een rechtzinnige ramkoers met raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt. Zelfbewust eiste hij voor Amsterdam de hoofdrol op in de landelijke politiek. Hij was de aanstichter van de val van Oldenbarnevelt en een van de rechters die hem in 1619 in een schijnproces ter dood veroordeelden. Reinier Pauw bepaalde in de vroege zeventiende eeuw het gezicht van Amsterdam én van de Republiek. Deze toegankelijk geschreven biografie laat zich lezen als een spannend epos over een stad, een man en zijn familie. Menno Witteveen (1954) is historicus en ondernemer. Hij promoveerde in 2011 op Antonio van Diemen. De opkomst van de VOC in Azië. Eerder verscheen van zijn hand Een onderne-ming van landsbelang (2002), over de oprichting van de VOC in 1602.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024456956 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De macht van een man en een stad

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

272

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

23-12-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Reinier Pauw (1564-1636)en Amsterdam

  1. 5 van 5

    Mr. Emin Schijlen

    Prachtboek om te lezen voor zowel iedere militair als iedere hoofdofficier. Ook voor alle leden van de Rechtspraak met name qua corruptie hoe het niet moet en wat wij na 400 jaar aldus dienen te vermijden, omdat het aantoonbaar geen zin noch nut heeft! Complimenten voor de geschiedschrijver Menno Witteveen, met name om de houten stoel op pag. 199 te benadrukken voor Johan van Oldenbarnevelt. Deze houten stoel was in mijn optiek de keuze van Oldenbarnevelt zelf, aangezien de Engelse heersers in Amsterdam juist mede daardoor van hem af wilde. Het betrof concreet een houten stoel zonder armleuningen, en niet zonder rugleuning in enkelvoud. Het is deze houten stoel qua discipline en inzicht van aanwezige kennis om veel betere informaties te kunnen ontvangen. De aanwezige en onderbelichte Engelse heersers in Amsterdam kunnen genoegzaam duidelijk uit het verhaal worden opgemaakt en nog meer uit de vele angstige en onderdanige blikken bij de portretten van Reinier Pauw, ook op pag. 236, van Bartholomeus van de Wiere op pag. 75, van Pierre Jeannin op pag. 118, van Oldenbarnevelt op pag. 126 en van Hugo de Groot op pag. 142. Ook Admiraal Michiel de Ruyter keek precies zo angstig uit zijn ogen. Tel in het prachtboek hoe vaak de term macht de revue passeert, zodat de illusie van vaderland en macht duidelijk gepropageerd worden. Er is geen macht bij een mens en dit Nederlands taalgebied was ook toen allang niet meer ons vaderland, maar een ingenomen grondgebied van Engelse heersers die vanuit Amsterdam aansturen. Daarom kijkt Reinier Pauw ook zo onderdanig en angstig uit zijn ogen in tegenstelling tot de verbeelding wat hij in zijn eentje internationaal allemaal zou hebben klaargespeeld. Dat waren aldus de Engelse lords met aanhang op mondiaal vlak. Diezelfde systematiek zagen we nadien ook identiek bij de presentatie van de eenlingen Andrew Carnegie, John D. Rockefeller sr. en J.P. Morgan. Allemaal onderdanig en volledig ondergeschikt aan Lord Weardale, Baron Philip James Stanhope.


Een beoordeling toevoegen