Reinier Pauw (1564-1636) en Amsterdam

De macht van een man en een stad
Auteur: Menno Witteveen | Uitgever: Boom

24,90

Reinier Pauw (1564-1636) was een Amsterdamse koopman en regent in de tijd dat zijn stad een onstuimige en ongeëvenaarde groei doormaakte. De rechtlijnige calvinist was een aanjager van dat economische wonder – niet alleen ten faveure van de stad, maar ook van zichzelf. Pauw benutte alle kansen die zich aandienden in deze unieke historische constellatie, en werd een van de rijkste mannen van Amsterdam. Bovendien werd hij de machtigste man van de stad, die zich op haar beurt ontwikkelde tot de belangrijkste machtsfactor in de Republiek der Nederlanden.

In Den Haag eiste burgemeester Pauw voor Amsterdam de hoofdrol op in de landelijke politiek. Als machthebber van de handelsmetropool kwam hij in conflict met raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt. Pauw was de voornaamste aanstichter van diens val en was een van de rechters die Van Oldenbarnevelt in 1619 ter dood veroordeelden.

Reinier Pauw bepaalde in de vroege zeventiende eeuw het gezicht van Amsterdam en was een van de leidende figuren van de Republiek. Deze toegankelijk geschreven biografie laat zien hoe hij met Godvrezende meedogenloosheid zijn zakelijke en politieke belangen najoeg.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024446803 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De macht van een man en een stad

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

01-04-2022

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Reinier Pauw (1564-1636) en Amsterdam” te beoordelen