Reinhard Heydrich, Hitlers bloedhond in bezet Europa

Auteur: Emerson Vermaat | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

22,95

Op 27 mei 1942 pleegden Josef Gabcik en Jan Kubis in Praag een aanslag op Reinhard Heydrich. Deze oorlogsmisdadiger stond toen op het toppunt van zijn macht. Hij was waarnemend ‘rijksprotector’ van Bohemen en Moravië, zoals de nazi’s Tsjechië noemden. Heydrich was bovendien de hoofdverantwoordelijke voor de massamoord op de Joden. Zijn beruchte ‘veiligheidspolitie’ en ‘veiligheidsdienst’ executeerden meer dan één miljoen Joden, vooral in Polen en de Sovjet-Unie.

Eind december 1941 had de Tsjechische regering-in-ballingschap in Londen de twee agenten naar het door de nazi’s bezette Tsjechië gestuurd. Dit gebeurde met Britse hulp. Reinhard Heydrich, Hitlers bloedhond in bezet Europa, bezweek op 4 juni aan zijn verwondingen.

Emerson Vermaat, die de archieven in binnen- en buitenland bezocht, werpt met deze nieuwe biografie nieuw licht op de rol van Heydrich binnen het veiligheidsapparaat van nazi-Duitsland en diens rol met betrekking tot de Holocaust. Hij legt hiermee de wortels bloot van het Duitse antisemitisme en de verderfelijke jodenpolitiek van Hitler-Duitsland.

Minder bekend is bijvoorbeeld dat de Britse premier Sir Winston Churchill al op 24 augustus 1941 voor de BBC-microfoon waarschuwde voor ‘executies in koelen bloede door de Duitse politietroepen’. De Britten wisten dit, omdat ze de geheime communicatiecodes van de nazi’s hadden gebroken. Churchill stond erop dat hij dit materiaal onder ogen kreeg. Hierdoor wist hij in 1941 ook van tevoren dat Duitsland de Sovjet-Unie zou aanvallen.

Kort voor zijn dood bezocht Heydrich ook nog het bezette Nederland en Frankrijk. Het doel was om zoveel mogelijk Joden de dood in te jagen. Al in 1941 werd begonnen met de bouw van concentratiekampen. Heydrichs belangrijkste medewerker was bovendien Adolf Eichmann. Die werd in januari 1942 gemachtigd om miljoenen Europese Joden naar de vernietigingskampen te deporteren.

Emerson Vermaat schreef ook de biografieën ‘Adolf Eichmann: Technocraat van de Holocaust’ en ‘Heinrich Himmler en de cultus van de dood’.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464620061 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

286

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

17-03-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Reinhard Heydrich, Hitlers bloedhond in bezet Europa” te beoordelen