Polaks slavernijverleden en Beekes genitaal verminkte Sophia

Leven en lijden van slaafgemaakten aan het Pad van Wanica
Auteur: Nizaar Makdoembaks | Uitgever: De Woordenwinkel

35,00

Bij onderzoek van de auteur naar zijn geboortestreek in Suriname stuitte hij op een rechtszaak uit 1777 tegen de plantagebeheerder Hermanus Beeke. Beeke mishandelde het slaafgemaakte meisje Sophia dat hij in eigendom had zo gruwelijk dat zij stierf aan de gevolgen daarvan. Zelfs in het koloniale Suriname uit de slavernijtijd, waar wreedheid tegen slaafgemaakten in de wet verankerd lag, wekte de genitale verminking van het meisje verontwaardiging.
Het dossier Beeke toont in alle helderheid de onoverbrugbare afstand tussen de nobele woorden en voornemens in uitgevaardigde decreten en resoluties en de mensonterende dagelijkse realiteit op de plantages. Een afstand die plantagebeheerders en -eigenaren in stand hielden met als enige doel goed geld te blijven verdienen, koste wat het kost.
Een ander sprekend voorbeeld hiervan is Ephraim Jacobs Polak. Hij diende een half jaar voor de moord op Sophia een klacht in tegen Beeke wegens mishandeling van een slaafgemaakte vrouw die hijzelf in eigendom had. Hoewel hij zelf bepaald niet de handen in onschuld kon wassen.
Aan al dit archiefonderzoek verbindt de auteur als conclusie dat het nazaten en Nederland zou sieren een substantiële bijdrage te leveren aan de huidige gezondheidszorg in Suriname. Als passend gebaar naar aanleiding van de betrokkenheid van onze voorouders bij de slavernijgeschiedenis, waar de Nederlandse staat in 2022 excuses voor aanbood.

Dit boek maakt onderdeel uit van een tweeluik over de slavernijgeschiedenis dat auteur Nizaar Makdoembaks in 2023 publiceert in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en de viering van 160 jaar afschaffing slavernij.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789076286372 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Leven en lijden van slaafgemaakten aan het Pad van Wanica

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

282

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-05-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Polaks slavernijverleden en Beekes genitaal verminkte Sophia” te beoordelen