Pioniers in schaduwbeeld

Het eerste parlement van Nederland 1796-1798
Auteur: Joris Oddens | Uitgever: Uitgeverij Vantilt

29,95

Op 1 maart 1796 vormde de zuidvleugel van het Binnenhof het toneel voor een bijzondere gebeurtenis. De zaal die we tegenwoordig vooral kennen als het voormalige onderkomen van de Tweede Kamer, werd die dag in gebruik genomen door de Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek. Wie zo gelukkig was een plaats te hebben bemachtigd op de afgeladen publieke tribune, zag daar de oprichting van het eerste democratisch verkozen parlement van Nederland.
Ruim twee eeuwen later is er nu een enerverende studie over parlementaire politiek in tijden van revolutie. Aan de hand van officiële bronnen en egodocumenten brengt Joris Oddens de eerste lichting Nederlandse parlementariërs haarscherp in beeld. Hoe gaven deze parlementaire
pioniers invulling aan het nieuwe ambt van volksvertegenwoordiger? Met welke strategieën boden zij als achttiende-eeuwers het hoofd aan de uitdagingen van de representatieve democratie?

Joris Oddens is historicus en neerlandicus. Hij houdt zich bezig met de politieke en culturele geschiedenis van Europa gedurende de lange achttiende eeuw (1670-1830). In 2009 verscheen van hem Een vorstelijk voorland. Gerard Hinlopen op reis naar Istanbul (1670-1671), een uitgave van het spannende reisverslag van een Hoornse Istanbulreiziger. Zijn onderzoek maakt deel uit van het project ‘The First Dutch Democracy: The Political World of the Batavian Republic, 1795-1801’ onder leiding van Niek van Sas en Wyger Velema.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460041099 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het eerste parlement van Nederland 1796-1798

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

416

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

19-10-2012

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Pioniers in schaduwbeeld” te beoordelen