Pilon

Pilon

Huisarts en verzetsman
Auteur: Kees Visschedijk | Uitgever: U2pi BV
Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

12,50

Jan Pilon (1911-1974) was een man die zijn hele werkzame leven huisarts was in Alphen aan den Rijn. Zelf uit Amsterdam, begon hij in 1936 zijn praktijk in de Hooftstraat en trouwde in hetzelfde jaar met zijn nichtje Corrie van Leeuwen uit Arnhem. Vier jaar na zijn komst in Alphen brak de Tweede Wereldoorlog uit en besloot Pilon al snel om de strijd aan te binden met de bezetter. Als arts had hij ook voor de talrijke Duitsers in Alphen een zekere autoriteit en daar maakte hij handig gebruik van om de bezetter dwars te zitten waar hij maar kon. Geholpen door een team medewerkers zorgde hij er vooral voor dat er genoeg voedsel was voor de mannen, vrouwen en gezinnen die in Alphen zaten ondergedoken. Dat waren voornamelijk verzetsmensen, mannen en jongens die weigerden in Duitsland te gaan werken en Joden.
Na de oorlog ging iedereen weer aan het werk en werd er niet meer gesproken over de dilemma’s waarmee men tijdens de oorlog geconfronteerd werd. Zoals Visschedijk schrijft: ‘In de oorlog kón men niet praten en toen de oorlog afgelopen was wílde men niet praten.’
De oorlog vormde de jonge arts, net als vele anderen.
In 1974 overleed hij onverwacht, maar nog steeds praten de Alphenaren die hem gekend hebben alsof dat vorig jaar gebeurde. Jan Pilon was een markante man.
‘Kundig, autoritair, gesloten, rechtvaardig, sociaal, ongrijpbaar, modern, eerlijk, brutaal en voor de duvel niet bang.’ Zo typeren heel veel mensen die Visschedijk gesproken heeft hun bijzondere huisarts.

Artikelnummer: 9789087596163 Categorie:
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Extra informatie

Subtitel

Huisarts en verzetsman

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

103

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

10-07-2016

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Pilon” te beoordelen